közeledik a parlagfűszezon

2019.07.18. 14:00

Idejében kell irtani, hogy ne tüsszögjünk

Számos növény pollenjére érzékenyek az allergiások, de a legtöbben még ma is a parlagfű virágporára a legérzékenyebbek.

Körmendi Erzsébet

Ezért fontos, hogy a külterületeken és a településeken egyaránt még a virágzása előtt irtsák (kaszálják, húzzák ki tövestől, vagy permetezzék) ezt a gyomot. A legjobb megoldás természetesen az, ha tövestől tépjük ki a földből a parlagfüvet. A kertekben, parkokban, utak mentén, ahol néhány tő fordul elő, megoldható ez, ám a termőföldeken, ahol helyenként nagyobb területeket is beterít ez az agresszív gyom, más irtási módot kell választani. De valamit tenni kell – ez biztos.

A nem művelt, ugaroltatott területek kaszálására is nagyon oda kell figyelni, mert ezeken előszeretettel virul a parlagfű
Fotók: internet

 

A Dunaújvárosi Járási Hivatal már a múlt hónapban tájékoztatja a termőföld-tulajdonosokat és földhasználókat, hogy megkezdte a külterületeken a parlagfűvel fertőzött részek felderítését. A hatóság arra is figyelmeztette a földhasználókat, hogy kötelesek az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Amennyiben az ingatlanügyi hatóság által végzett helyszíni ellenőrzés során megállapítják, hogy a földhasználó nem tett eleget e kötelezettségének, külterületen a terület fekvése szerint illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi feladatkörében eljáró megyeszékhely szerinti járási hivatala elrendeli a közérdekű védekezést, és növényvédelmi bírság, valamint a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségek megfizetésére kötelezi a mulasztót. Az pedig nagyon sokba – az irtásnál jóval többe – fog kerülni, ne várják meg!

A gyomokra allergiás embereket sok tünet gyötri

Nagyon sok helyen már learatták a gabonát. A parlagfű gyors fejlődése a betakarított kalászos tarlókon különösen jellemző, ezért fontos, hogy időben és megfelelő módon végezzék el a tarlóhántást, ez a legjobb módja a szankciók elkerülésének. A nem művelt, ugaroltatott területek, illetve a nem megfelelően gyom­irtott kapásnövény-kultúrák (például napraforgó, kukorica) valamint a táblaszélek, mezsgyék a parlagfű fertőzöttségnek szintén kitett területek, ezért ezek gyommentesítésére, kaszálására is nagy figyelmet kell fordítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában