magánvélemény

2019.07.13. 08:00

Elkerített valóság

Mondhatják, hogy egy magáncég magánrendezvénye magánügy? Lehet.

Várkonyi Zsolt

A vasasnapra – az urbánus legenda szerint ugyanis – ezt mondta a Dunaferr vezetése. Pedig nem volt ez mindig így. Egykor a cég ezen családi eseménye nem volt elkerítve (másoktól), határok nélküli volt, ahová bárki lemehetett a Duna-partra. Ma már ez a rendezvény sem a régi. Akkor, hogy stílszerűek legyünk, le is írom erről a véleményemet, a magánvéleményemet. Azt nem mondhatják rám, hogy nem vagyok lokálpatrióta. Több mint fél évszázada követem szülő- és lakóhelyem történéseit. Egyetemi éveimet a vasmű ösztöndíjasaként éltem, majd e cégnél is dolgoztam szűk három évtizedig.

Miután jó pár éve távoztam egykoron szeretett cégemtől, rájöttem, hogy azóta szinte minden olyan vezetőt – ne szépítsük – eltávolítottak a cég vezetéséből, akik jó kapcsolatokra törekedtek a várossal, akik egyszerre voltak vasműsök és városiak. A kettő egy és ugyanaz volt. Persze akik nem tisztelik a múltat, azok nem érdemesek a jövőre sem! A legendás mondat, ha él a gyár, él a város, ma is a „megmaradás törvényét” testesíti meg. A mai cégvezetés ezt nem érti, ha meg igen, akkor nagyon is visszaél ezzel. A gyár hatvanadik évfordulójára készült film és annak címe, kiállva az idő próbáját, a gyár és a város egymásrautaltságának szimbóluma lett. Egy vállalat és egy város konszenzuson alapuló együttműködése azonban, legyen az bárhol a világon, nem csak lehetőség. Sokkal többnek kell lennie annál! Jó ha tudják, egymás nélkül nem megy!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában