fontos átbeszélni a sikereket és a nehézségeket

2019.06.08. 08:00

Közösségi szolgálat margójára

A 2018/19-es tanév vége felé közeledve érdemes összegezni, milyen sikereket éltek át vagy milyen nehézséggel néztek szembe a közösségi szolgálatot teljesítő középiskolás diákok. Szücsné dr. Harkó Enikő csütörtökön délután hívta össze a kilencedik évfolyamos gimnazistákat, hogy számot vessenek az elmúlt időszakról.

Tóth Alexandra

Egy 2011. évi nemzeti köznevelésről szóló törvény alapján a középiskolás diákoknak 50 óra közösségi szolgálatot kell teljesíteniük, amit már 9. osztályban elkezdenek és 11. végére fejeznek be. Ezt érdemes komolyan venni, ugyanis 2016 óta már az érettségi bizonyítványt sem kaphatják meg azok, akiknek hiányosságuk van. „Mindez nagyon precíz adminisztrációt igényel, hiszen ha meg is van a kötelező óraszám, az érettségi elnök szúrópróbaszerűen ellenőrizheti ennek a hátterét” – mondta lapunknak az igazgatóhelyettes.

Szücsné dr. Harkó Enikő tartott évzáró összefoglalót csütörtökön
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Hozzátette, hogy iskolájuk mintaintézménynek számít, hiszen a kötelező közösségi szolgálat bevezetését megelőzően a Széchenyi István Gimnáziumban már aktívan működött az önkéntes munka, és kidolgozott módszertannal rendelkezett az intézmény.

Az aulában összegyűlt diákoknak a tanárnő ismertette a tanév eredményeit, az általa kiküldött elégedettségi kérdőív kimagasló (de még javítható) eredményeit. Elmondta, hogy önkéntes munkának csak az ötvenen felül teljesített óraszámok számítanak, amik ugyan már nem kötelezőek, de érdemes rájuk nagy hangsúlyt fektetni, főleg abban az esetben, ha külföldi egyetemen szeretnének majd a jövőben továbbtanulni a diákok.

A diákok szavazhattak a jövő egyenpólójának logójáról

Kérte a fiatalokat, hogy közösségi szolgálatukat dokumentálják fotókkal is, hiszen ez is fontos lehet továbbtanulás esetén például a szakkollégiumokban. A prezentáció végén a kilencedikesek megszavazhatták, hogy melyik diáktársuk által tervezett dizájn kerüljön fel logóként a közösségi szolgálatot végzők egyenpólójára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában