Megidézték a szép emlékeket

2019.05.03. 20:00

A Pentelei iskola ünnepi gáláján

Közel kétórás gálaműsorral ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját a Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola és Gimnázium tegnap.

Balla Tibor

Huszonöt év történelmi léptékkel mérve csekély idő, de egy iskola életében mérföldkő – jelentette ki Séfer Judit, a rendezvény házigazdája, az intézmény pedagógusa, mielőtt felkonferálta az erre az alkalomra verbuválódott tanári kórust, amelynek tagjai az Ünnep című Edda-szerzeményt énekelték, a végén már a közönséggel együtt. Múltidézésként egy kisfilmet vetítettek, amely a kezdetektől – amikor Schiff Ágnes egy pa­nellakás szobájában kezdett el tanítani öt lányt a varrásra – foglalta össze a mára már közel kétszázötven diáknak otthont adó intézmény történetét. Láthattuk, ahogy Ági néni divatiskolájából (20 lány), hogyan lett Aranytű szakiskola, amely 2006-ban Várhegyi György-díjat kapott, majd az óvárosba költözve 2010-ben felvette a Pentelei Molnár János nevet.

A rendezvény mottója a Múlt-Jelen-Jövő volt, ennek szellemében beszélgetett Dávid Ágnes az alapító Schiff Ágnessel és a jelenlegi igazgatóval, Könyves Ágnessel. Megidézték a szép emlékeket csakúgy, mint a nehéz időszakokat. Az alapító inkább a múltról, az igazgató pedig inkább a jelenről beszélt, bízva abban, hogy ha múltja és jelene van, akkor lesz jövője is. A beszélgetést énekszám követte, az iskola egykori tanulója, Horváth Nikoletta szólózott Hegyi István zongorakíséretével.

 

A szabótanulókkal induló iskola jubileuma hogyan is mehetne végbe divatbemutató nélkül? Ráadásul nem is akármilyen bemutatóval készültek, Kazsoki Andrea, az intézmény egykori diákja különleges ökoruhákat tervezett és valósított meg táposzsákokból, szemeteszsákokból, gombokból, necchálóból, sörösdoboz nyitófülből, újságpapírból, tortacsipkéből, szalvétából, textilhulladékból, vagy éppen VHS szalagokból.

Karácsony Rebeka megrendítően szépen énekelt Horváth András gitárjátéka mellett, Krehó Edit vendéglátósai pedig ritmusérzékükről tettek tanúbizonyságot poharas számukban. Barkóczi Veronika saját tartalmas versét adta elő, Molnár Nikolett, Nagy Gabriella és Tóth Melinda modern tánccal szórakoztatta a közönséget. A „10 gimnázium” három tanulója, Józsa Dominika, Sipos Marcell és Swierczek Alexandra bakiparádéval tűzdelt életképet adott elő, Erdős Zsolt, az Arany Iránytű program diákja egy magvas rap-darabbal gondolkoztatott el, majd a folytatásban a három Ágnes a jövőről beszélgetett. Könyves Ágnes elmondta, ha a lehetőségek engedik, sokkal több művészetet szeretne, rengeteg mozgást, és azt, hogy a diákok tanulhassanak stratégiát. Schiff Ágnes a játékosság fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, az iskola alapítására úgy gondol, mint egy diófa ültetésére, aminek az árnyékát már nem biztos, hogy élvezheti.

A záró blokkban Béres Alex­andra klarinétjátékát hallgathatták a jelenlévők kóruskísérettel, majd Horváth András (írói álnevén Alkor András) olvasta fel saját novelláját, majd a tanári énekkar zárta a jubileumi gálát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában