Megyei lépcsőfutó-verseny

2019.05.31. 07:00

Csupán egyetlen perc alatt érne fel a tizedik emeletre

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tizenegyedik alkalommal rendezte meg a megyei lépcsőfutó-versenyt csütörtökön Dunaújvárosban.

Balla Tibor

A reggeli kezdésnél még kétséges volt, hogy megtartják-e egyáltalán a versengést a kitartóan szitáló eső miatt. No persze ne gondolja senki, hogy a lánglovagok megijednének egy kis égi áldástól, inkább csak az elővigyázatosság motiválta a döntéshozókat, ugyanis a vizes lépcső már veszélyesen csúszott. Végül úgy döntöttek a szervezők, mégiscsak útjára engedik a megmérettetést – amelyre 38 létesítményi és hivatásos tűzoltó nevezett –, természetesen figyelmeztetve őket a fokozott balesetveszélyre. A megyei versenyre még Hatvan városából is érkezett egy csapat, méghozzá a Bosch Hatvan, akik igyekeznek minden hasonló megmérettetésen részt venni.

A megérkezéskor elkél a segítség, nem könnyű megszabadulni a húszkilós felszereléstől
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A kezdés előtti eligazításon Vizi Ignác tűzoltó ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese köszöntötte a résztvevőket, átadva Magosi Lajos tűzoltó ezredes üdvözletét. Az intézményi, önkormányzati, önkéntes és hivatásos tűzoltók egyéniben és háromfős csapatokban indulhattak. A versenyzőknek teljes védőfelszerelésben, a mintegy húsz-huszonöt kilós összsúlyt kitevő védőcsizmában, nadrágban, kabátban, kesztyűben, sisakban és acélpalackos légzőkészülékben kellett időre felérnie a tíz­emeletes ház magasságához hasonlítható Duna-parti lépcsősoron. A helyszín azért ideális, mert a zárt térben, épületekben rendezett versenyekkel ellentétben itt látható a lánglovagok kegyetlen megpróbáltatása, társaik és az érdeklődők is figyelemmel kísérhetik a küzdelmeiket.

Többen is mérték az időt, milyen gyorsan sikerült felérni

A versenyen elindult a VÉD-Sz Kft. papírgyári létesítményi tűzoltói közül az a Lemler Róbert, Lemler György, Séder Norbert összeállítású csapat is, amely nemzetközi vizeken is bizonyított egy negyedik helyezéssel. Lemler Róbert egyéniben Tatabányán második lett, Séder Norbert a dunaújvárosi versenyen címvédőként indult, szerette volna megdönteni tavalyi rekordját. Ez sikerült is, 63,73 másodperccel ismét ő nyert!

A legvégére már bizony elfogyhat az erő és a lendület
Embert próbáló feladat felsétálni is a lépcsősoron, nemhogy futni

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában