A legtöbb esetben jobban tesszük, ha békén hagyjuk a kölyköket

2019.04.18. 11:30

Őzgidácska, setesuta... biztos segítségre szorul?

Kútba esett őzgida mentéséhez kérték a tűzoltók segítségét április 15-én reggel a Tolna megyei Ozora határában. Az állat egy körülbelül másfél méter átmérőjű, kiszáradt, ásott kútba zuhant.

Tóth Alexandra

Az őzgidát a sárbogárdi hivatásos és a simontornyai önkéntes tűzoltók mentették ki. Egyikük létrán lemászott a hét méter mély kútba, ahol mentőkötéllel átkötötte az állatot, majd a társai felhúzták a gidát a felszínre. Az őzet a helyszínen tartózkodó vadász vízzel megitatta, majd szabadon engedte. A mentés után a fedetlen kutat a tűzoltók kordonszalaggal elkerítették – tudtuk meg Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagynak, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjének jelentéséből.

Európai őzgida és az anyja – a suta önszántából sosem fogja elhagyna kicsinyét, még ha néhány órára magára is hagyja a kicsit Fotó: Pixabay

Ez az eset szinte kivételes, hiszen valóban egy bajba jutott állatról volt szó, de többnyire jobban tesszük, ha békén hagyjuk a kicsiket. Arról, hogy mi a teendő akkor, ha természetjáróként egy elhagyottnak vélt vadkölyökbe botlunk, Dörömbözi Árpádot, a kálozi Gyurgyalag Vadásztársaság egyik vadászát kérdeztük.

A bajba jutott gida Fotók: sárbogárdi hivatásos tűzoltóság

Mint elmondta, sok vad ellik tavasszal és nyár elején, így nyilván jó eséllyel találkoznak aranyos kölykökkel a kirándulók. Az viszont tévedés, hogy ezeket az állatokat meg kéne mentenünk. A vadak nem hagyják el kicsinyüket, azok csupán egy ideig maradnak egyedül. Az őzek jellemzően nap közben elfektetik a gidákat, élelmet szereznek, majd este visszatérnek a kölykükhöz. Ezek a kis állatok rendszerint magukhoz engedik az embert, hiszen még nem tudják, jelent-e rájuk veszélyt vagy sem. Egy ártatlan simogatás viszont a gida életébe is kerülhet, hiszen ha az anyaállat megérzi kölykén az ember szagát, nem fogja gondozni többé.

Másfél méter átmérőjű kiszáradt kútba esett bele a kicsi őz

Arra sincs esély, hogy a gida vagy más vadkölyök anyját lelőtték, és a kicsi elárvult, hiszen ellési időszakban vadászati tilalom van érvényben. Fogadjuk el hát, hogy a vadak egész egyszerűen elemi ösztönből nem hagyják magukra kölykeiket, kivéve akkor, ha az ember szagát érzik meg rajtuk.

Más a helyzet, ha az ozoraihoz hasonló eset történik. Egy csapdába esett, elütött, megsebesített állat esetén legjobb, ha az illetékes vadásztársaságot értesítjük az esetről, de ha nem tudjuk pontosan, hová is tartozik az adott terület, akkor a rendőrséget vagy a 112-t is hívhatjuk, hiszen ők is a vadásztársaság felé továbbítják a bejelentésünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában