Dunaújváros Kézművességéért

2019.04.13. 19:00

Kiemelkedő életpályák elismerése

A városi kamara küldöttgyűlése előtt negyedik alkalommal adták át a Dunaújváros Kézművességéért Díjakat, amelynek idén is három díjazottja volt.

Az elismerést Bazsó László elektro-lakatos, Horváth Gábor késes-műköszörűs és Rozsnyai Zoltán nyomdász vehette át. A helyi kamara által alapított díj azon kisvállalkozók, iparos emberek életpályáját ismeri el, akik kiemelkedőt alkottak egy-egy szakma, szolgáltatás helyi történetében. A Dunaújvárosban működő, több mint háromezer egyéni, illetve mikro- és kisvállalkozás közül választják ki évente azt a hármat, amely a legismertebb, illetve tevékenysége minősége, megbízhatósága alapján a legelismertebb a városban az elnökségi döntés előkészítésébe bevont személyek javaslata alapján. A díjat tehát hosszabb, több évtizedes kiemelkedő munka, gyakorlatilag egy egész életpálya alapján adják, ez növeli annak értékét is. Az elismerést Králik Gyula elnök, Fülöp Ilona, a kézműves tagozat elnöke és dr. Kováts Miklós elnökségi tag adta át.

Fotók: Hankusz Kálmán

Fémmunka szépsége

Bazsó László 1942-ben született a Vas megyei Egyházasdarócon, ahol nyolc testvérével együtt nevelkedett. Budapesten a Közúti Gépkezelő Vállalatnál dolgozott 1967-ig. Itt tanulta meg a szakmát, és itt szerzett géplakatos, lánghegesztő és ívhegesztő végzettséget. 1968-ban megnősült, és Dunaújvárosba költözött.

Bazsó László elektro-lakatos acélszerkezeteket készít

A Dunai Vasműben kezdett el dolgozni lakatosként. 1971-ben épített családi házat, amelyhez lakatosműhely is tartozott. 1975-ben váltotta ki az ipart, és azóta elektro- lakatos szakmához tartozó munkákat végez.

Ezek általában egyedi gyártású, bonyolult alakú, különleges minőségű, főként ötvözött acélszerkezetek. Munkája minősége, szakmai precízsége, időtállósága szerzett hírnevet számára, így termékei Dunaújvároson kívül az ország különböző területeire is eljutottak, ahonnan évtizedek óta visszajáró ügyfélköre van.

Nehéz lenne felsorolni az évtizedek alatt elkészített munkáit, de néhány dunaújvárosi referenciát megemlítenénk: a református templom csigalépcsői, galériái, a Gourmand étterem és kávéház úszóteraszának pavilonjai, saválló szerkezetei, a Libra Patikai forgó ajtói, a Triumph gyár konyhájának saválló burkolatai, a terület egyéb kültéri épületei, a papírgyár csőkorlátai, más épületelemei, a Hankook Tire kamionrámpái, a Dunadaru Kft. szerszámtárolói, a főiskola bejárati kapuja, egyedi, üvegtetőkhöz készített portálszerkezetei.

50 éve boldog házasságban él, két lánya, hat unokája és egy dédunokája van. Nyugdíjas kora ellenére a mai napig aktívan dolgozik, és az elkészült munkáit büszkén mutatja családja tagjainak.

Éles kreativitás

Horváth Gábor 1954-ben született Sztálinvárosban. Édesapja bútorasztalos volt, édesanyja pedig kereskedő. Alapfokú iskolai tanulmányait a dunaújvárosi Szórád Márton Általános Iskolában végezte. Szeretett sportolni.

Horváth Gábor késes-műköszörűs szerszámokat is javít

Kedvenc sportága az atlétika és a birkózás volt. Kislabdadobásban elért eredményeit máig sem tudták túlszárnyalni. Úttörő olimpián birkózásban döntőig jutott.

1977-ben késes műköszörűs szakmát szerzett, ezt követően másodállásban, majd főállásban dolgozott.

Általában konyhakéseket, különféle zsebkéseket, ollókat, manikűrollókat gyártott, húsdaráló késeket, borotvákat köszörült és javított. Emellett saját tervezésű késeket, bicskákat gyártott.

Szakmai elkötelezettségét, kreatív hozzáállását jellemzi az is, hogy tizenegy bejegyzett találmány köthető a nevéhez. A nyolcvanas évek végétől árudömping árasztotta el az országot, ez az ő piaci lehetőségeit is beszűkítette, ahogy sok más kisiparos esetében is törésként értékelhető ez az időszak.

Horváth Gábor azonban megteremtette a túlélés feltételeit, bár azóta már csak javításokkal és élezésekkel foglalkozik, viszont kiterjesztette tevékenyégét különböző szerszámok és hajnyíró gépek javítására is. Ez magával hozta műhelye gépi és egyéb segédberendezéseinek fejlesztését is.

Jelenleg már nyugdíjasként, de örömmel, nagy szakmaszeretettel dolgozik. Hobbija a horgászat, amelyet, ahogy az időjárás engedi, szabadidejében művel.

Kétszer nősült, három szép leánya van, akik sikeresek az életben. Amerikában, Németországban és Magyarországon élnek.

Családi nyomdászat

Rozsnyai Zoltán Sztálinvárosban született 1955-ben. Gépszerelő szakmunkás bizonyítványt szerzett, majd a Magyar Optikai Művek dunaújvárosi óragyárának nyomdájában kezdte pályáját. Innen a Dunaújvárosi Hírlaphoz vezetett az útja 1982-ben, ott fotóriporterként dolgozott.

Rozsnyai Zoltán nyomdász: komplex szolgáltatások

Egy Regensburg közeli város nyomdájában folytatta pályáját, így családostul 1987 és 1998 között áttelepültek Németországba, ahol elmélyítette nyomdaipari ismereteit. Feleségével, Annával 1974- ben házasodtak össze, három gyermekük már felnőtt.

Két évtizede családi vállalkozásban működteti nyomdáját, a Rolling Nyomda Ház 2009 óta a Budai Nagy Antal úton működik. A vállalkozás indulásakor, 1997-ben Németországból egy komplett kisnyomdát telepítettek át a Béke városrészi ingatlanjukba. Minden évben fejlesztették gépparkjukat, s a megrendelések bővülésével költöztek át az ipari parkba. Ekkor már alkalmassá váltak nagyobb példányszámú és színes nyomtatású kiadványok széles választékának gyártására.

A megnövekedett rendelésállomány mellett idővel komplex szolgáltatókká váltak. Kötészeti műhelyükben könyvek restaurálását, folyóiratok bekötését, az új kiadványok teljes körű kötészetét végzik. Kiadói tevékenységükre példa a „Gasztroséta Dunaújvárosban” című riportkönyv, az „Eszterlánc” esszégyűjtemény, valamint a Sztálinváros–Dunaújváros Retro évről évre megjelenő falinaptár. Vállalják ajándéktárgyak feliratozását is különböző megoldásokkal.

Rozsnyai Zoltán tizennégy éves kora óta rádióamatőr, több nemzetközi versenyen ért el eredményeket. A hazai kézi-billentyűs verseny kétszeres kupagyőztese.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában