A mai ebéd menüje a földvári menzán: marhahúsleves, vadas és spagetti

2019.04.25. 14:00

Barátságos, színes étkezdében jobban esik a párizsis zsömle is

Emlékeznek még a saját iskolai menzájukra? Mindannyiunknak vannak élményei: ilyenek is, olyanok is… Hiszen nincs gyermek, aki ne venne részt egy ideig a köz­étkeztetésben. Étkezünk és étkeztetünk a bölcsődében, az óvodában, alsó tagozaton, de nagyon sokan még a felső tagozat és a gimnázium évei alatt is „menzások”. Szerencsére e területen is a reformok korát éljük.

V. Lajkó Anita

Siposné Kiss Szilviával és Sipos Viktorral beszélgettem, akik – közel két éve – a dunaföldvári Eszterlánc Óvoda, Bölcsőde és Konyha elnevezésű intézmény konyhájának működéséért felelősek. A főzőkonyha a Beszédes József Általános Iskola épületében működik a Kossuth Lajos utcán egy élelmezésvezetővel, egy élelmezésvezető-helyettessel és 11 fős személyzettel. „Jó csapat dolgozik itt már hosszú-hosszú évek óta. Úgy vélem, hogy a konyhai dolgozók szeretnek itt dolgozni, szívesen fogadtak engem is, amikor két évvel ezelőtt elvállaltam az élelmezésvezető-helyettes munkát, és Dunaföldvárra kerültem dolgozni.” – meséli Siposné Szilvia.

A konyhán naponta csaknem 700 adag meleg ételt főznek le, emellett tízóraiztatnak és uzsonnáztatnak is. 270 óvodásra, 270 alsós, 114 felső tagozatos gyermekre főznek, emellett naponta 30–70 felnőtt is tőlük viszi az ételt.

Tízórai az étkezőben – a gyerekeknek nagyon tetszik az új környezet, jóleső érzéssel fogyasztják el itt az ételeiket
Fotók: Fotók: VLA

Az elmúlt két évben jelentős változások zajlottak a konyhán. Elsősorban minőségi változások. Jobb lett az étel, szebb a környezet. Sipos Viktor hangsúlyozta, hogy rendkívül fontosnak tartják a minőségi alapanyagot, hogy olyan ételek kerüljenek az asztalra, amit a gyerekek (és felnőttek is) szívesen fogyasztanak. „Létezik egy EMMI-rendelet a közétkeztetéssel kapcsolatban, amely számos dolgot szigorúan meghatároz. Ezt betartva viszont nagyon igyekeztünk az elmúlt két évben olyan „finomításokat” véghezvinni az étkeztetésben, amelyek elsősorban a gyerekek igényeit szolgálják. Nagyon népszerű a rántott sajt, a rántott hús, a levesek, de mindig elfogynak a helyben sütött süteményeink is” – mondta el Szilvia és Viktor.

A konyha vezetői nemcsak az ételek minőségére, hanem az étkező hangulatára is nagy hangsúlyt fektetnek. Köszönetet mondanak az önkormányzatnak, mert 100 százalékos finanszírozással lehetővé tette, hogy új, színes székek (198 darab) érkezzenek a Kossuth utcai és a Püspök utcai iskolába is, ezzel teljesen megváltoztatva a korábbi étkezők hangulatát. „Étterem lett az ebédlőből” – hangzott el egy kisgyermek szájából, amikor megpillantotta az új „külsőt”.

Az étkező az új, színes székekkel vidám, fi atalos hangulatot áraszt

Az étkezőben végbemenő minőségi változásokról mi is szólhatna hitelesebben, mint egy – a tanítók által megfogalmazott és a konyhai dolgozók részére eljuttatott – levél. Ebből következik egy részlet: „Mi, akik évtizedek óta étkezünk és étkeztetünk az iskolai konyhán, megéltünk és megettünk már ilyet is, olyat is. A mostani minőségi változás azonban (…) olyan pozitív, hogy szeretnénk köszönetet mondani a vezetőknek és minden dolgozónak! Az étel változatos, ízletes, egészséges, mégsem ehetetlen. A kiszolgálás kedves, segítőkész, együttműködő. Az ellenőrzés látható, de nem sértő és bosszantó. A környezet barátságos.”

A konyha vezetőin és dolgozóin én magam is tapasztaltam az elkötelezett fejlődés szándékát. Jó volt velük beszélgetni, elkortyolni a friss citrommal ízesített isteni limonádéjukat, látni a tízóraira érkező 3–4. osztályosok farkaséhségét, és a szájuk szélén maradó vajas zsemle maradékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában