megtisztították a Kálváriát

2019.03.25. 07:00

Nem pénz, igényesség kell

Bezzeg a mai fiatalok! – hallatszik nemegyszer az idősebb korosztálytól. S természetesen rosszallóan.

L. Mészáros Irma

Most pedig dicsérő szót érdemelnek azok a dunaföldvári fiatalok, akik az egyik fitneszterem vezetőjének, Baranyi Gyöngyinek a hívó szavára a Kálváriára vezető utakat tisztították meg a szeméttől, hulladéktól.

– Miután többször láttam, milyen sok törött üveg, szemét gyűlt össze a lépcsősor mentén, és az utakat is kezdik benőni a bokrok, megemlítettem a konditerembe járó fiataloknak egy közös akció ötletét. Az első szóra igent mondtak – meséli Gyöngyi. A jelszó: találkozó vasárnap 10-kor a híd alatt! S láss csodát! A nyárias márciusi vasárnap délelőtt tíz fiatal várta a szervezőt a földvári híd alatt. Majd kesztyűt húztak, söprűt, lapátot, metszőollót fogtak, aztán szedték a szemetet, vágták a gallyakat, gazoltak s takarították a lépcsősort. Zsákba tették, s lehordták a dombról a mások által odahordott szemetet. Volt ott minden: összetört pezsgős üveg, kidobott ruhadarabok és egyebek. Az egyik gimna­zista fiú életében először fogott lapátot! (Lám, erre is jó volt ez az akció!)

Gyöngyi hívó szavára sok-sok fi atal ragadott söprűt, lapátot, hogy szemétszüretet tartsanak
Fotó: LMI

A reagálás sem maradt el. Egy, a közelben lakó férfi megköszönte a munkájukat, mások a közösségi oldalon dicsérték meg őket, mondván, példaértékű ez a tevékenység. Megint mások ajánlkoztak, hogy legközelebb szívesen csatlakoznak. Dunaföldvár egyik legszebb helye a Kálvária-domb, ahová sok turista is felkapaszkodik. Zavart, hogy mit látnak ott fent. Mindig azt hallja az ember, hogy nincs rá keret. Úgy gondoltam, ehhez nem pénz kell, inkább igényesség, elszántság és akarat. Jó érzés, hogy sikerült – mondja mosolyogva Gyöngyi, aki bízik benne, hogy mások is kedvet kapnak egy-egy terület rendbetételéhez. Mert sajnos akad még szemét másutt is! Jó lenne, ha egy-egy kis közösség örökbe fogadna egy-egy területet, s évente legalább kétszer-háromszor pár órányi munkával tisztává varázsolná – teszi hozzá.

Kiss Richárd (b) Kelemen Zita és Madár Evelin a Kálvárián

Úgy tűnik, csak el kell valakinek kezdeni. Mint ahogy pár évvel ezelőtt az AztaKeservit baráti társaság elindult, s a környezetért felelősen gondolkodó fiatalok mára aktív, országos ismertségű egyesületté váltak. Április 13-án immár ötödik alkalommal tartják a Szemétszüret elnevezésű nagyszabású programjukat. De nemrég szemetet szedtek a bölcskei Duna-parton is, ahol Szécsi Attila hasonló civil akciót szervezett. Ott 214 zsák szeméttől szabadították meg a Duna-parti szakaszt. Fellélegzett a természet – mondta Attila. Társadalmi munkát tartott vasárnap a Kiss Lajos Csaba vezette Sporthorgászok Egyesülete is. Lapunk pedig nemrég számolt be néhány dunaújvárosi fiatal hasonló elszántságáról.

Hajrá fiatalok!

A legfontosabb, hogy mindezek nem valahol fönt kitalált hivatalos programok, amikhez regisztrálni kell, hanem egyéni akciók. Mert valaki meglátta, hogy lakókörnyezetükben nincs rend. S hogy az legyen, úgy gondolta, tenni kell. Hajrá, fiatalok! Hátha ezzel a szemlélettel és példával talán elérhető, hogy egyre tisztább lesz a környezetünk! Még nagyon sok a teendő!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában