felelős gazdálkodás

2019.03.03. 09:00

Készpénz nélkül járni az iskolába

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Lorántffy Zsuzsanna Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma egyike a Készpénzkímélő Iskolák pilot program keretében kiválasztott 15 magyar iskolának.

Balla Tibor

A kezdeményezés fő célja az iskolai élethez kapcsolódó pénzáramlások terén az elektronikus fizetési módok bevezetése, az érintettek (diákok, szülők, tanárok) ösztönzése ezek használatára, illetve a gyakorlati példákon keresztül a diákok pénzügyi tudatosságának elmélyítése.

Pocsainé Varga Veronika, az iskola igazgatója elmondta, intézményük 2019-ben is részt vesz a Mastercard Europe kezdeményezésére, a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank, a Pénziránytű Alapítvány, valamint a Deloitte szakmai támogatásával megvalósuló Készpénzkímélő Iskolák tesztprogramban. A program keretében online felületek kialakításával, alkalmazásával és POS-terminálok telepítésével a tanulók és szüleik elektronikusan is intézhetik például az étkezések vagy kollégiumi díjak befizetését, a tankönyvfizetést vagy az iskolai büfés vásárlásokat. A pályázat útján kiválasztott 15 vidéki és budapesti középiskolában már 19 banki fizetési terminált telepítettek, és az eddigi visszajelzések szerint az iskolai büfés fizetések körülbelül negyede terelődött bankkártyára a készpénzről.

Hogyan lesz készpénzkímélő az iskola?

Már az iskolai büfében is lehetőségük van a készpénzkímélő vásárlásra
infostart/Földi Imre

Mivel a pénzügyekkel való ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, a Lorántffyban a tanév során projektnapokon és osztályfőnöki órákon foglalkoznak majd a felelős egyéni gazdálkodással. A gyerekek megismerkedhetnek a személyes pénzügyekhez kapcsolódó alapelvekkel, mint a takarékosság, a kiadások nyomon követése, a zsebpénz/jövedelem beosztása és a pénzügyi döntéshozatal. Mivel a gyakorlás a kulcs, az iskola büféjében bevezették a bankkártyás fizetés lehetőségét, amely biztonságos környezetet jelent a gyerekeknek az elektronikus fizetés megtanulásához és gyakorlásához.

A program külön tájékoztatóban hívta fel a szülők figyelmét arra, hogy a tankönyvek árának befizetésére átutalással, illetve online is van lehetőség a KELLO felületén, így mellőzhetik a sárga csekket.

Március 7-én edukációs roadshow-val folytatódik a Készpénzkímélő Iskolák program, amely során a diákok a készpénzkímélő pénzügyi megoldásokról és a korszerű fizetési eszközökről tanulhatnak. Az előadáson szó lesz az adatvédelemről és a felelősségteljes pénzügyi döntések legfontosabb szempontjairól is. A program zárásaként a The Biebers zenekar tart a diákok számára koncertet és beszélgetést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában