fejlesztés

2019.03.10. 11:30

Hazánk legnagyobb naperőművét adták át

Magyarország legnagyobb naperőműve épült meg Pakson, az atomerőmű szomszédságában. A létesítményt március ötödikén adták át.

Hanol Erzsébet/TEOL

Fotó: Makovics Kornél

Alkalomhoz illően, ragyogó napsütésben avatták ötödikén az ország legnagyobb működő naperőművét Pakson, olvasható a teol.hu-n. A létesítményt az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, a Zöld Generáció Kft. (korábbi nevén MVM Hungarowind Kft.) adta át. Elsőként dr. Kaderják Péter energiaügyekért és klímaügyekért felelős államtitkár mondott köszöntőt. Kiemelte, hogy fontos a fogyasztó- és klímabarát szektor megteremtése. Az energiaigény folyamatosan nő, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy az üvegházhatásért jó részt az energiaszektor felel. Magyarországon és globálisan is lépni kell, és támogatni a megújuló energiaforrások alkalmazását. – Cél a tiszta, okos és megfizethető energia – tette hozzá az államtitkár. Arról is beszélt, hogy jelenleg intenzív naperőmű beruházás zajlik, és folyamatban van az energiaszektor zöldítése. Arra is kitért, hogy a politikai színtéren gyakran szembe állítják a nukleáris és a megújuló energiaforrásokat, holott ez a beruházás is bizonyítja, ezek nem egymást kizáró, hanem kiegészítő technológiák, amelyek hatékonyan képesek csökkenteni az éghajlatváltozás hatásait. És mint mondta, Paks így már nemcsak a nukleáris, hanem a megújuló, azon belül is a napenergia magyarországi központja lett.

Dr. Benkő Tamás János jogi és koordinációs ügyekért, valamint közműszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy az MVM Csoport országosan 110 naperőművet létesít. Ezek az egységek évente több mint 110 gigawattóra áramot termelnek majd, amely mintegy 50 ezer háztartás, azaz több mint 100 ezer ember éves villamosenergia-szükségletét fedezik. Hozzátette: a paksi beruházás helyi érdekeket is szolgál. Munkahelyeket teremt, emellett iparűzési adót biztosít, amelyet közösségi célokra tud fordítani az önkormányzat és a környezettudatosságra nevelést is segíti.

– Paks neve negyven éve összefonódott az energiatermeléssel az atomerőműnek köszönhetően, a naperőmű pedig tovább erősíti a város energiaellátásban betöltött szerepét – mondta Szabó Péter polgármester. Hozzátette: hatékonyan megfér egymás mellett a kettő, és a beruházás azt bizonyítja, nyitottak vagyunk a változásra, a megújulásra. – Paks az együttműködés és a fejlődés városa, ezért szívesen együttműködünk azokkal, akik a település, illetve hazánk gyarapodását segítik.

A naperőmű műszaki adatait Kóbor György, a Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója ismertette a megjelentekkel. Elmondta, hogy a 20,6 megawatt beépített kapacitású paksi létesítmény átlagosan évi 22,2 gigawattóra áram megtermelésére képes. Ez a mennyiség mintegy 8500 háztartás, azaz több mint húszezer ember éves villamosenergia-szükségletét fedezheti. Az erőműben megtermelt villamos energiát az országos nagyfeszültségű elektromos átviteli hálózatba táplálják be.

Az 51 hektáros területen 74 ezer panel, ezer tonnányi szerkezet és 300 kilométernyi kábel felhasználásával épült meg a naperőmű. A 9 milliárd forintos fejlesztést 65 százalékban saját forrásából, 35 százalékban pedig európai uniós támogatásból finanszírozta az MVM Zöld Generáció Kft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában