eltűnhetnek

2019.03.10. 14:00

Drasztikusan fogy a fecskék száma

Többször és több helyen láttam már, hogy leverik a fecskefészket, és mélységesen felháborít ez a buta viselkedés. Szívesen megakadályoznám.

mw

Mivel érvelhetek, ha vitába keveredem emiatt valakivel?

Jövőre eltűnhetnek a fecskék Magyarországról, ha nem történik gyökeres változás – ezt a drámai bejelentést tette a napokban az M1-en a Magyar Madártani Egyesület szóvivője. Orbán Zoltán elmondta: a lehetőség sajnos nagyon is reális, olyan drasztikusan csökkent ezeknek a madaraknak a száma az elmúlt években. Minden egyes fecske minimum egy kilogramm rovart eszik meg, amíg Magyarországon van. Ha egy-két millió fecske hiányzik hazánkból, akkor egy-két millió kilogramm rovar marad a „nyakunkon”.

Sajnos egyre több fecskefészket vernek le óriási károkat okozva, szinte mindig a költési időszak közepén Fotó: pixabay

Orbán Zoltán beszámolója szerint a fecskék által fogyasztott rovarok közé tartozik szinte az összes mezőgazdasági kártevő, illetve azok a szúnyogfajok – köztük az újabb betelepülők – amelyek akár halálos betegséget is terjeszthetnek. Figyelmeztetett arra is, hogy a fecskeállomány eltűnésével csökken Magyarország természetes biológiai védekezési potenciálja a klímaváltozás körülményei közepette. Elmondta azt is, hogy többféle magyarázat is van arra, miért apad ennyire erőteljesen a hazai fecskék száma. A legfontosabb állománycsökkentő tényező a nagyüzemi mezőgazdaság okozta élőhelyátalakítás, és -pusztítás illetve az agrárkemizálás, a második a klímaváltozás, és harmadik helyen – megdöbbentő módon – a hazai lakosság „fecskék iránti toleranciájának” csökkenése szerepel. Utóbbi azt jelenti, hogy a magyarok – a figyelmeztetések és a törvények ellenére – évről évre egyre több fészket vernek le, szinte mindig a költési időszak közepén. „Ekkor elpusztul a tojás, a fióka és gyakran a kotló madár is” – magyarázta Orbán Zoltán, hozzátéve, hogy a fecskefészkek tömeges leverése mögött szinte mindig az önkormányzatok állnak. Általában arra hivatkoznak, hogy a fecskeürülék veszélyes, de valójában semmivel nem jelent nagyobb veszélyt, mint bármilyen más ürülék. A szakértő hozzáfűzte: a településen öszsze nem szedett sok tonnányi macska- és kutyaürülék sokkal nagyobb kockázatot jelent. A fecskeürülék potyogása egy nagyon egyszerű eszközzel, a fészek alá felhelyezett, körülbelül kéttenyérnyi fém-, fa- vagy műanyag lappal, úgynevezett fecskepelenkával megakadályozható. Beszélt arról is, hogy sokszor csak azért is tönkreteszik a fészkeket, mert a madarak csicsergése zavarja az embereket.

A fecskéink eltűnése azonban súlyos következményekkel jár. A rovarok ellen ugyanis akkor vegyi idegmérgeket vetnek be, melyek a beporzó rovarokat is el fogják pusztítani. Ráadásul a méreg a vízbázison, a táplálékon keresztül az emberi szervezetbe is bejut, tehát bennünket mérgeznek majd velük. A természetvédő szerint a fecskék védelmében növelni kellene a lakosság toleranciáját és ideje lenne változtatni a szúnyogirtás szabályain is, a jelenleg 4-5-6 százalékos biológiai szúnyogirtást 100 százalékra kellene növelni. „Próbáljunk meg együtt élni a fecskékkel!” – kérte a lakosságot Orbán Zoltán. (Magyar Madártani Egyesület)

Tilos bántani a fecskefészket

Ha bárki azt tapasztalja, hogy a fecskefészkekben kárt tesznek, akkor fotózza le, és jelezze az illetékes megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályának!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában