Tonnaszám gyűlt a hulladék

2019.03.25. 10:00

Béke városrészi ökonapot hirdettek az újtelepiek

Béke városrészi ökonapot hirdetett a Városvédők Újtelepért Egyesület szombaton délelőttre a dunaújvárosi E-Elektra Zrt.-vel összefogva, hogy összegyűjtsék a feleslegessé vált műszaki hulladékot.

Balla Tibor

Ez olyannyira jól sikerült, hogy a Béke városrész 4 pontján (a Lajos király körút elején, a Béke körúti nagy parkolóban, a buszmegálló mellett, a Tavasz utcai parkolóban) kihelyezett konténerekben 26,7 tonna elektromos hulladék gyűlt össze a délelőtt folyamán, szinte folyamatosan érkeztek a járművek a veszélyes hulladékkal a legkisebb hajszárítótól a legnagyobb hűtőig, így ezek már biztosan nem a kommunális szemét között végzik.

Szinte folyamatosan érkeztek az újabb szállítmányok
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Nyári Ica, a Városvédők Újtelepért Egyesület elnökhelyettese elmondta, nagyon hálásak a résztvevőknek, hogy erre áldozták a szombat dél­előttjüket. A teljesség igénye nélkül megemlítette az E-Elektra Zrt. dolgozóit, a Városvédő Polgárőrség és a Pannon Polgárőrség tagjait, az Intercisa Lakásszövetkezet dolgozóit, akik segítettek nekik a közös képviselők kiértesítésében. Nem hagyta ki azt a 7 diákot sem, akik hősként végigdolgozták és rakodták velük ezt az 5 órát a közösségi szolgálat keretében. Mint mondta: – Megmozgattunk minden egyes darabot, jókat nevettünk közben. Volt itt egyesületi büfékocsi, zsíros kenyér és kávé futárral. Beszélgetés sok-sok kedves emberrel, móka, kacagás.

Négy év alatt ez már a nyolcadik ökonap volt, és összességében 175 tonna elektronikai hulladéktól szabadították meg a várost. A folytatás szeptember 21-én, Újtelepen lesz.

Délután sem tétlenkedtek, 30 önkéntes lakóval és 12 diákkal kitakarították a Napospart mögötti kiserdőt, valamint a 20-as busz végállomását, és a Bagolyvár környékén is tettek egy kört. Összesen 43 zsáknyi szemetet szedtek össze.

Jó lenne, ha az egész város csatlakozna

Mészáros László nem először vett részt az akcióban, évekkel ezelőtt csatlakozott, mert nagyon jó kezdeményezésnek tartja. A akció értékéhez hozzáad, hogy a résztvevők társadalmi munkában, szabadidejükben végzik a tevékenységet. Örülne, ha az egész városra ki lehetne terjeszteni, mert véleménye szerint nagymértékben csökkentené az illegális hulladéklerakást. Úgy látja – bár nagyon szép eredménnyel zárult az akció – sokkal többen csatlakozhatnának, mert erre nagyon nagy szüksége van a városnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában