egy civil kezdeményezés

2019.03.09. 16:00

A város képét rontó szeméthegyekkel veszik fel a harcot

Meskál Roland körül felbolydult a (közösségi) média. Elindított egy civil kezdeményezést, és nem is gondolta, hogy milyen jókor jutott eszébe.

Tóth Alexandra

Március 3. éjfélig lehetett jelentkezni az országos szintű, önkéntes szemétszedési akcióra, a Te szedd!-re, Meskál Roland viszont lemaradt róla – nem azért, mert kicsúszott a határidőből, hanem azért, mert nem is tudott róla. A fiatal amatőr fotós a szabadstrand környékén lakik, és nagyon bántja, hogy az alapvetően gyönyörű tájat szemétkupacok, szétdobált hulladék és alig-alig ürített kukák rondítják el. Roland úgy döntött, hogy városunk önkormányzatához fordul és támogatást kér – ekkor tudta meg, hogy ötlete nagyjából fedi az országos Te szedd!-akciót, az általa kiszemelt terület takarítására pedig már van jelentkező. A segítség viszont nem maradt el.

Roland ötletét Cserna Gábor polgármester is abszolút támogatja, a környezetvédelmi osztály pedig 30 darab kesztyűvel és nagyméretű zsákkal járul hozzá a takarításhoz.

Meskál Roland várja az önkénteseket a csapatába Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Roland az adminisztrátora egy helyi amatőr fotós csoportnak, az ötletet először ott vetette fel. A leglelkesebb segítője Svraka Mónika lett, akit a kommunális hulladék felelőtlen szétszórása mellett a szelektív szigetek helyzete és az erdőink elképesztő szemetessége is nagyon zavar. Mónika azt mondja, bárkinek kedvét szegheti egy szennyezett zöldövezet, őket azonban még a hobbijuk miatt is kifejezetten zavar – szörnyen mutat egy alapvetően festői kompozíción a sok üres PET-palack, csikk, zsebkendő.

Roland és Mónika csapatához bátran csatlakozhat bárki, aki ráér 17-én egy órakor. A találkozó a Zsiráf szobornál lesz, onnan indulnak a szemétszedők. Hogy később is népszerű legyen a dolog, Roland zenész és operatőr ismerősei segítségével zenés klipet is forgat a példás akcióról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában