Újabb komoly segítség a környezettudatos élethez

2019.02.12. 11:30

Fizetnek a használt étolajért a boltban

Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. A keletkező használt sütőolaj sorsa azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása. A háztartásban keletkező használt olajért már akad, ahol fizetnek is.

Balla Tibor

A háztartásokban használt sütőolaj környezetbarát elhelyezésére teremtett ideális megoldást a Mol, amikor 2011-ben országszerte 100 töltőállomásán helyezett ki gyűjtőtartályokat. A lakossági igényekre reagálva folyamatosan növelte az átvevőhelyek számát, jelenleg 356 helyen tudják leadni a konyhai zsiradékot a környezetért tenni akarók.

A használt étolaj veszélyes hulladék Fotó: TEOL – Makovics Kornél

Még ezt a remek kezdeményezést is túl lehet licitálni, ezt tette a Coop üzlethálózat használt étolaj visszagyűjtés akciójával, ugyanis ennek keretein belül – bármely hihetetlen is – még fizetnek is a háztartási hulladékolajért. Amennyiben bármely természetes személy a Coop Olajpont emblémával rendelkező Coop üzletekben felkeresi az olajátvételi pontot és a meghatározott feltételeknek megfelelő minőségű és mennyiségű használt étolajat leadja a Coop üzletben az arra kijelölt munkatársnak, az a leadott mennyiségnek megfelelő, literenként 80 forint értékű kedvezménykupont kap az olajátvételi ponton, amelyet az üzletben a kupon átadásától számított 6 hónapon belül levásárolhat a pénztárnál. Kizárólag szennyeződés- és idegen folyadéktól mentes étolajat vesznek át, amely átlátszó, jól zárható egy literes kiszerelésű, vásárló által hozott flakonba van töltve. A flakonba bármilyen típusú háztartási étolaj tölthető (pl. napraforgó, kukorica, olíva, kókusz). Egy alkalommal leadható maximális olajmennyiség: 5 liter. A kupon tartalmazza a kiadás dátumát és a kibocsátó üzlet nevét. Egy vásárláskor egyszerre több kupon is felhasználható.

A felhőtlen örömhírbe azért egy kis üröm is vegyül, ugyanis az Olajpontok listáján egyelőre nem szerepel a dunaújvárosi 4 üzlet, ám Nagyvenyimen a Coop üzletben átveszik a használt olajat.

Káros hulladékból hasznos bioüzemanyag lesz

A háztartásokban használt sütőolaj rendre a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ez roppant káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár 1000 liter élővizet is elszennyezhet. A Mol töltőállomásokon leadott használt olajat a Biofilter Zrt. gyűjti össze, majd tisztítást követően Komáromban bioüzemanyagot gyártatnak belőle.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában