Díj és elismerés

2019.01.28. 11:30

Követendő pályák, életutak, mecénások, zenés ünnepség

A magyar kultúra napját Dunaföldváron – az ünnepi produkció miatt – pénteken este ünnepelték a Dunaföldvári Művelődési Ház és Könyvtárban. Ekkor adták át a Dunaföldvár Kultúrájáért díjakat is, majd együtt élvezték az Úgy szálljon hozzád ez a dal című, remekbe szabott produkciót Csík János, Őze Áron és az Esszencia együttes közreműködésével.

Balla Tibor

A Nemzeti Múzeumban őrzött kézirat szerint Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én, 196 évvel ezelőtt fejezte be a Himnuszt, annak letisztázásával. Erre az eseményre emlékezve ünnepeljük a magyar kultúra napját. A dunaföldvári ünnepségen részt vett Horváth Zsolt polgármester és a képviselő-testület tagjai is. A köszöntőbeszédet Őze Áron színművész, a Dunaújvárosi Bartók kamaraszínház igazgatója mondta.

Az Év mecénása díjat Nagy Zoltán, a TRI-ÁSZ Kft. vezetője (középen) kapta. Mellette Pataki Dezső (b) és Horváth Zsolt (j). A kis képen fent Ferenczi Zsolt, az AztaKeservit Értékőr Egyesületet vezetője, ők Dunaföldvár Kultúrájáért díjat kaptak. Lent Őze Áron köszöntötte az ünnepség résztvevőit
Fotók: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

 

Őze Áron kijelentette, minden naptári nap az évben a magyar kultúra napja, legfőképpen amiatt, mert olyan fantasztikus magyar közönség van, mint a jelenlévők, fantasztikus magyar lélekkel és befogadókészséggel. Magyar kultúra nem létezne, ha nem létezne közönség – fogalmazott. Augusztus 20-ához hasonlította, az új kenyér ünnepéhez, hiszen január 22. a lélek táplálékának az ünnepe. A kultúra egyik alkotójaként, résztvevőjeként a magyar kultúra napján Ady Endre Intés az őrzőkhöz című versével köszöntötte a közönséget: „...S a csillag-szóró éjszakák / Ma sem engedik feledtetni / Az ember Szépbe-szőtt hitét / S akik még vagytok, őrzőn, árván, / Őrzők: vigyázzatok a strázsán.”

A Dunaföldvár Kultúrájáért Alapítvány díjat alapított Dunaföldvár Kultúrájáért elnevezéssel, amelyet 2007 óta adnak át a magyar kultúra napján. A kuratórium azoknak a magánszemélyeknek, szervezeteknek, egyesületeknek, csoportoknak adományozza a díjat évről évre, amelyek vagy akik kimagasló munkát végeznek a város kulturális életében. A pénteki ünnepségen két díjat is átadtak. Az első díjazott, Csizmadia Margit Dunaföldváron született, ott végezte általános és középiskolai tanulmányait, majd 1965-ben érettségizett a Magyar László Gimnáziumban Oszoli István osztályában. 2012-ben egy örökségként rászálló telket a rajta álló parasztházzal felajánlotta a városnak.

Így jöhetett létre a dunaföldvári tájház, amely 2016-ban a Norvég Civil Alap pályázati forrásának köszönhetően megmenekült az enyészettől. A felajánlás értékét növeli, hogy nemcsak a ház, hanem az ahhoz tartozó berendezési tárgyak, használati eszközök, ruhaneműk is Dunaföldvár tulajdonába kerültek. Csizmadia Margit nagylelkűségének köszönhetően megmaradt egy olyan épület, amely az utolsó képviselője annak a paraszti építkezésnek, amely oly sok éven át jellemezte Dunaföldvár településszerkezetét. A Dunaföldvár Kultúrájáért Alapítvány kuratóriuma 2019-ben a Dunaföldvár Kultúrájáért díjat Csizmadia Margitnak ítélte. A kitüntetést Pataki Dezső, a kuratórium elnöke adta át.

A Dunaföldvár Kultúrájáért egyik díját Csizmadia Margit kapta

A másik díjazott idén egy egyesület volt, amely közel 5 éve alakult egy baráti társaságból, és 2016-ban jegyezték be hivatalosan. Jelenleg 15 tag és közel 40 segítő vesz részt rendszeresen és aktívan munkájukban. Elnökük, vagy ahogy maguk között fogalmaznak kapitányuk, Ferenczi Zsolt. Ahhoz, hogy valaki teljes jogú taggá váljon, évente két alkalommal részt kell vennie az úgynevezett PET-kupán, ami a Tisza folyó PET-palack mentesítését tűzte ki célul. 2015 óta szervezik a szemétszüret akciót, aminek keretében legutóbb közel 200 önkéntessel 45 köbméter szeméttől tisztították meg a Duna-partot. A Dunaföldvár Kultúrájáért Alapítvány kuratóriuma bízva abban, hogy hozzájárul városi megbecsülésükhöz, 2019-ben a Dunaföldvár Kultúrájáért díjjal tünteti ki az AztaKeservit Értékőr Egyesületet. A díjat Pataki Dezső, a kuratórium elnöke adta át Ferenczi Zsoltnak, aki annyit fűzött hozzá, nem hisz az egy emberben, ő a csapatban hisz.

Évek óta nemes hagyomány Dunaföldváron, hogy a magyar kultúra napja alkalmából nemcsak a kulturális élet területén tevékenykedőket tüntetik ki, hanem a kultúrát támogató cégeket, szervezeteket is. Ekkor tudják az alkalommal élve minden támogatónak megköszönni a segítségét. Idén egy olyan vállalkozás részesült az Év Mecénása díjban, amely a cég méretéhez képest jelentős összeggel támogatta Dunaföldvár kulturális életét. Nagy Zoltán, a TRI-ÁSZ Kft. vezetője Horváth Zsolt polgármestertől és Pataki Dezsőtől vehette át az elismerést. Az ünnep zárásaként az Esszencia produkció adott emlékezetes, vastapsos, különleges koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában