színes programok

2018.12.01. 15:30

Kalligráfiakiállítás, vetélkedő, adventi koszorú a városnak

Élénk élet folyt az elmúlt héten a Pannon Oktatási Központ Magángimnáziumban. Kiállítást rendeztek, nyelvi versenynek adtak otthont, adventi koszorút építettek.

Balla Tibor

SONY DSC

Fehériné Hamucska Andrea tanárnő kezdeményezésére az idei rajzpályázat témája a kalligráfia volt. A pályázatra kézzel készített munkákat két korosztályban (felső tagozat és középiskola), és három témakörben vártak a városi, környékbeli (vagy akár még távolabbi) iskolák diákjaitól. A témakörök a következők voltak: 1 Saját tervezésű betűk, legalább két karakter megjelenítésével (például saját monogram, egy saját tervezésű logó elkészítése, vagy egy érdekes leírása, megrajzolása). 2. Keleti írásjelek szép megjelenítése. 3. Kalligráfiával tetszés szerint díszített képfelület létrehozása.

Kiss Illés Dénes kiváló munkát végzett
Fotó: POK

Az eredményhirdetés egyben a beküldött műveket bemutató kiállítás megnyitója is volt. Sok alkotó diák és szülő élvezhette a rendezvényt, amelyen Novák Tamás grafikusművész és kalligráfus beszélt a témáról. A művész a díjazottaknak saját nevüket ábrázoló kalligráfiát ajándékozott.

A beérkező 236 mű közül 6-6 általános és középiskolást díjazott a zsűri, továbbá kiosztottak 23 dicséretet is. A rendezvény hivatalos részét kötetlen beszélgetés követte, ennek során a gyerekek, sőt még néhány szülő is kipróbálhatta a kalligráfia eszközeit.

A hét közepén a városi és városkörnyéki általános iskolák felső tagozatának rendeztek idegen nyelvi vetélkedőt. Nem is először, ez már a nyolcadik alkalom volt az iskola történetében, ami azt jelenti, hogy az alapítás óta minden esztendőben megrendezik. Olyan nagy népszerűségnek örvend, hogy az iskolák már várják, mikor mehetnek a versenyre.

Pénteken a készülődéskor már kezdett körvonalazódni a díszítés, mára már teljes pompában tündököl
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

 

Ilyenkor bemutatkoznak az iskolában tanított nyelvek. A diákok angol és német feladatsorokat kaptak, ha iskolájukban tanulnak németül, ha nem, akkor két angol feladatlappal kellett megbirkózniuk. Az első három, legtöbb pontot elérő helyezett értékes ajándékokkal gazdagodott.

A nyelvi feladatokra alaposan kellett koncentrálni
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Pénteken délelőtt biztosan sokan találgatták, hogy a Dózsa György út végén, a körforgóban miért állította meg egy-egy rövidebb időre a forgalmat a rendőrség, és miért látják szorgalmasan intézkedni Sztankovics Lászlót, a terület önkormányzati képviselőjét.

Pedig a magyarázat rendkívül egyszerű, a pannonos diákok öltöztették ünnepi díszbe a körforgót. Borgulya Zoltán igazgató elmondta, már ötödik esztendeje gondozzák az iskola diákjai a körforgót. Idén a Carissa virágüzlet is beállt a támogatók közé, a díszek egy részét biztosítva. Az adventi koszorút formázó dekorációban a fa díszeit viszont az iskola diákjai készítették a rajzszakkörön. Vincze-Hajnal Blanka elárulta, már október óta dolgoztak a heti két szakkörön, készítették a díszdobozokat. Az ötlet mögött természetesen itt is Fehériné Hamucska Andrea tanárnő állt, az ő javaslatára gondolták úgy a rajz és vizuális kultúra szakkör tagjai, hogy elvállalják, hogy a város is láthassa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában