Az év utolsó tudományos ülését rendezték meg a kórházban

2018.12.24. 11:30

Jól felszerelt fül-orr-gégészet

Az esztendő utolsó tudományos ülése a Szent Pantaleon Kórházban az intézmény felnőtt és gyermek összevont fül-orr-gége gyó­gyá­­szati osztályáé volt: munkatársai négy, nagy érdeklődéssel kísért előadást is tartottak.

Pekarek János

Ahogyan dr. Vaszkun László osztályvezető főorvos bevezetőjében elmondta: az elmúlt években mind a személyi feltételek (hat főállású orvos dolgozik az osztályon, ez a megyei kórházakban is ritka!), mind a technikai, műszer-ellátottsági feltételekben nagyon sokat fejlődött és korszerűsödött az osztály. Az értekezleten részt vett dr. Rüll Miklós, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház fül-orr-gégészeti osztályának vezető főorvosa is.

Dr. Breznyán Mihály főorvos az úgynevezett BERA (Brainstem Evoked Response Audiometry) számítógépes hallásvizsgálati eszközzel végzett diagnosztikai munkát és annak tapasztalatait ismertette. Mint megjegyezte, ez az eszköz 10 millisecundumon belüli, tehát nagyon gyors mérési eredményeket tesz lehetővé, és sokféle esetben ad diagnosztizálási lehetőséget.

Dr. Balázs Krisztina adjunktus Nem csak mandulafelező: rádiófrekvencia a betegellátásban című előadásában videólejátszásokkal mutatta be a 3-5 hertzes, nagyfrekvenciás hanghullámokkal működő operációs berendezés lehetőségeit, amelyek akár bőrgyógyászati műtétekre is használhatók.

Dr. Pándi Ottó adjunktus Lézersebészet a gégedaganatokban címmel olyan műtéteket ismertetett, amelyekre ő a dunaújvárosi osztály kiküldöttjeként kétéves továbbképzésen készült fel az Országos Onkológiai Intézetben.

Dr. Vincze Róbert adjunktus dr. Vaszkun Lászlóval, dr. Ba Katalinnal és dr. Tóth Évával közösen szerzett az endoszkópos dacryocisto rhinostomia műtéttel kapcsolatos tapasztalatokról számolt be a tudományos ülés közönségének.

Megnyugtató fejlődés, kapcsolatok

A fül-orr-gégészet az úgynevezett kisműtétes szakmák közé tartozik az egészségügyben – ám rendkívüli mértékben képes megkönnyíteni életünket, javítani annak minőségét.

Képzeljük csak el, micsoda zavarokat okozhat mindennapjainkban egy „egyszerű” fülzúgás (aminek valójában nagyon is bonyolult okai lehetnek), hogy a mandulaproblémákról, gégedaganatokról ne is beszéljünk.

Ezért is megnyugtató a helyi kórház adott osztályának fejlődése – és szoros együttműködése az ország legjobb intézményeivel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában