A közelből, mégis egy másik világból jöttek a műsor szereplői

2018.12.19. 07:00

Egy váratlan, rendhagyó karácsony időseknek

Pálhalmáról érkezett színjátszó csoport adott karácsonyi műsort kedden délelőtt a Duna-sori szociális otthonban.

Pekarek János

Bár a műsor a karácsonyi ünnepélyek legszebb hagyományait elevenítette fel, ez mégsem egy szokványos előadás volt!

Ennek színrevitelét az Európai Unió támogatta. Mégpedig egy 2016-ban kezdődött kiemelt projekt keretében, amelynek célja a fogvatartottak reintegrációja. A Vidám karácsony című előadás pedig egy úgynevezett jóvátételi program volt, amelynek (és a hozzá hasonlóknak) „fő célkitűzése a jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetést töltő elítéltek, a letartóztatás alatt álló személyek társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációjának elősegítése, és az elkövetők bűnismétlési kockázatának csökkentése.”

Az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthona lakóit lepték meg az előadók a jól sikerült karácsonyi műsorral
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

 

Jó műsor volt – és jó volt a közönség. A dunaújvárosi Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthona Duna-sori intézményében szinte az összes gondozott idős ember ott ült a kis színpad előtt, és meghatottan tapsolt a produkciónak.

Mellettük ültek a vendégek: Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára. Dr. Hegyaljai Mátyás, a Belügyminisztérium európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkára. Kovács Mihály büntetés-végrehajtási ezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának képviselője. Balázs Péter büntetés-végrehajtási dandártábornok, a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka.

Vitályos Eszter, az EMMI államtitkára köszöntőjét mondja

A rendezvény Földesiné Szilárdi Edit énekműsorával kezdődött, majd Vitályos Eszter mondott köszöntőt. Az államtitkár az adventi időszakra utalva hangsúlyozta: vannak olyanok, akik másképp élik meg ezt az időszakot. De az ünnep mindannyiunkat ráébreszthet arra, hogy sosem késő, még megfordulhat az életünk, igent mondhatunk a jóra. Kovács Mihály megnyitójában elmondta: ez a program figyel a családokra is.

A kitűnő műsor után, amelyet a mélykúti alegység tíz női fogvatartottja adott elő nagy sikerrel, a szereplők saját maguk készítette apró ajándéktárgyakkal ajándékozták meg a hálás közönséget.

Az előadást és az ajándékokat Bölcskei Anna, a szociális intézmény vezetője köszönte meg a lakók nevében. Végül dr. Hegyaljai Mátyás mondott zárszót. Ahogyan fogalmazott, a mi dolgunk nem az ítélkezés. A mi dolgunk, hogy segítsük a fogvatartottak visszailleszkedését a társadalomba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában