Beszélgetés Szilveszter Jánossal, a dunaújvárosi borbélyság üzletvezetőjével

2018.12.22. 11:30

Egy reneszánszát élő szakma helyzete a modern világban

A forgalmas városközpontban elhelyezkedő Kőműves utca megszokott látképét a közelmúltban egy teljesen új, izgalmas üzlet törte meg. A Best Barber névre keresztelt borbélyság több, mint egy egyszerű férfifodrászat.

Tóth Alexandra

Budapesten már abszolút élő kultúrája van a műfajnak, nálunk viszont úttörőnek számít Szilveszter János vállalkozása. A szakképzett borbéllyal üzletéről és erről a reneszánszát élő szakmáról beszélgettünk.

– Tegyük tisztába a kérdést! Mi különböztet meg egy borbélyüzletet egy fodrászattól?

– Rokonszakmák, de nagy a különbség. Egy borbély kizárólag férfiaknak nyújt szolgáltatást, így eleve a szakma elsajátítása során is teljesen más a két képzés. A fodrászatba nők is mehetnek, ezért a fodrászok képzése nem olyan speciális, mint a borbélyoké. Volt már olyan vendégem, aki azért jött hozzánk, mert a fodrásza nem tudta teljesíteni a kérését. Ami nagyon fontos még, hogy mi nemcsak hajat, hanem szakállat is nyírunk.

Szilveszter János munka közben – hajformázás, magas szinten
Fotók: Tóth Alexandra

– Van rá külön szakmai képzés?

– Most már igen, régen általános női-férfi-gyermek fodrászatot tanítottak, de ma már létezik borbélyoktatás is, ami kifejezetten a férfihaj- és arcszőrzet-formálásra, ápolásra szakosodik.

– Mi lehet az oka annak, hogy főnixmadárként támad fel hamvaiból a borbélyszakma?

– Talán az, hogy a férfiaknak megváltoztak az igényeik. Ma már nem szólnak meg senkit azért, mert sűrűbben változtatja a frizuráját, vagy szakállápoló olajokat használ. Néhány évvel ezelőtt még piperkőcnek bélyegezték a külsejükre ilyen szinten figyelő férfiakat, mára már teljesen elfogadott. Nagyapáink idejében viszont nem volt ebben semmi különös, akkor is jártak borbélyokhoz a férfiak. Annak, hogy egy időre eltűnt a köztudatból a szakma, talán az is az oka volt, hogy a klasszikus borotvák használatát betiltották, most viszont már rendelkezésünkre állnak cserélhető pengéjű eszközök is.

– Alapvetően ugyanazokat az eszközöket használják, mint a szakma virágkorában?

–Használunk pengét, esetenként pamacsot, ollót, de természetesen már gépi hajnyírót is. Aki kíváncsi a tradicionális borbélyeszközökre, az jó párat láthat az üzlet falain dekorációként. Nagyon kedves darabok, évekig gyűjtögettem ezeket. Akad köztük olyan, amit egy vendég hozott be otthonról, és amikor a falon viszontlátja, a nagypapája jut eszébe, és ez jó érzéssel tölti el. Így engem is.

– Mi inspirálta arra, hogy nyisson egy barber shopot Dunaújvárosban?

– Már tanulóként zavart, hogy a fodrászok munkájával sosem voltam maradéktalanul elégedett. Arra gondoltam, biztos nem én vagyok az egyetlen férfi, aki nem azt látja viszont a tükörben. Később úgy hozta az élet, hogy a budapesti borbélyélet részese lehettem, és az ott tanultakat elhoztam magammal ide. Itt él a párom, én sárbogárdi vagyok, adta magát a hely.

– Akármikor járok erre, mindig telt ház van, pedig soha nem találkoztam semmiféle reklámmal…

– Nem is hirdettem magunkat, szó szerint szájhagyomány útján terjedt a hírünk, vagy csak erre jártak és benéztek hozzánk a férfiak. Olyan vendégem is van, aki Budapestről jár le. Aztán az elégedett kuncsaftok mesélnek rólunk, és mindig lesznek újak. Most, a karácsonyi időszakban olyan sokan vannak nálunk, hogy teljes csapattal, napi tizenkét órában dolgozunk, és kell is az ember.

Csak egy a falakat díszítő ereklyekompozíciók közül

Biztos van valami a profizmusuk mellett, ami idecsábítja az embereket.

– Igen. Mi teljes körű szolgáltatást nyújtunk. Köztudott, hogy a hölgyeknek a fodrásznál, műkörmösnél eltöltött idő kész felüdülésnek számít. Csevegnek, kikapcsolódnak. A szépségiparban dolgozók egy kicsit mindig pszichológusok is. Miért ne járna ki ugyanez az uraknak? Egy abszolút férfibarát helyet szerettem volna kialakítani, a varázslat pedig a részletekben rejlik. Vadászmagazinok, üzleti újságok, autós lapok és minden, férfiakat érdekelhető folyóiratból van kitéve pár nálunk a várakozás idejére. A tévében mindig valamilyen sportműsor megy, a zene pedig igyekszik minden műfajt fedni.

– Az üzlet berendezése is nagyon férfias és stílusos.

– Egy nagyon nemzetközi stílust szerettem volna megalkotni vele, amit bárki magáénak érezhet, de csempésztem bele ízig-vérig hazai elemeket is. Ez a motor itt például egy Csepel, hátul van egy Pannonia. Hamarosan jön egy BMW s1000 rr, ami nem magyar ugyan, de nagyon jól mutat majd. Több helyen alkalmaztam dekorációként whiskysüvegeket is, ezeket mindenki ismeri. Fontos, hogy kellemes legyen a közeg, szeretném, ha éreznék a vendégeink, hogy itt ők vannak a középpontban. A csapatom is nagyon figyel az udvarias kiszolgálásra, ez nálunk alapvető kritérium.

– Vannak olyan borbélyelemek az üzletben, amik csak erre a kultúrára jellemzők?

– Három dolgot emelnék ki. Az egyik a színes forgó az ablakban, ami a borbélyság nemzetközi jelképe. Ez onnan jött, hogy régen a borbélyok nem csak borotváltak és hajat formáztak, hanem eret vágtak, piócásemberek, gyógyítók is voltak. Amikor kitették száradni a véres gyolcsot az oszlopra, és amint fújt a szél, feltekeredett rá és pontosan így nézett ki, mint ez a forgó. A miénken ugyan nincs, de a legtöbb ilyenen szokott lenni egy üveggömb is alul-felül, ami a piócásüvegeket jelképezte. Aztán a székek, amikben a vendég helyet foglal, szintén speciális borbélyszékek a klasszikus kialakítás szerint. Végül pedig az is tipikus borbély-dolog, hogy nem időpontra jönnek hozzánk, hanem érkezési sorrend alapján foglalkozunk a vendégekkel. Ez így volt a régi időkben is, mi pedig visszük tovább a hagyományt.

– Végezetül támasszon alá, vagy cáfoljon meg egy városi legendát az üzlettel kapcsolatban! Azt mondják, ide nők és kutyák nem jöhetnek be. Igaz ez?

– Hölgyek bejöhetnek, bár sokat nem tudunk nekik segíteni, hiszen mi csak férfiakkal foglalkozunk. Még időpontot sem tudnak kérni a párjuknak, hiszen, mint mondtam, érkezési sorrend van. A kutyákat pedig nagyon szeretjük, mindig van bent nálunk valami nasi a számukra. Azt hiszem, ezt a legendát inkább megcáfolnám.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában