A tapasztalatok alapján módosítanák az érvényes előírásokat

2018.11.27. 07:00

Lakossági fórum volt a településkép tervéről

Még december 5-ig lehetséges javaslatokat tenni a helyi településkép védelméről szóló szabályzat tervezett módosítására.

Pekarek János

Dunaújváros A településkép védelméről szóló városi rendelet módosításáról rendeztek lakossági fórumot hétfőn délután a városháza toronyépületének földszintjén lévő díszteremben, ahol tucatnyian jelentek meg az érintett vagy érdeklődő állampolgárok közül.

A témához kapcsolódó városi főépítészi anyag már korábban elérhető volt a helyi önkormányzat internetes oldalán – és a tervek szerint még december 5-ig látható lesz. Sőt: addig személyesen vagy írásban is hozzáfűzhetik véleményüket az állampolgárok.

A tervezett módosítások közül (amelyekhez a városi közgyűlés határozata szükséges) Szabó Imre főépítész kiemelte azokat a könnyítéseket, amelyek például a tetőtér-beépítésekhez kapcsolódnak. Ezeknél ugyanis (bár korábban évtizedekig engedélyezték) az utóbbi években tiltották az álló ablakok („kutyaólak”) kialakítását. Most ezt a tiltást eltörölni tervezik, ami azzal is jár, hogy a tető síkjából kiemelkedő ablakok alatt nagyobb élhető, hasznos tér alakítható ki.

A lakossági fórum Nemesánszky Ildikó tervezőmérnök bevezetőjével kezdődött
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

A fórumon jelen is voltak olyanok, akik a Görbe utcában terveznek tetőtér-beépítést. Ők megkönnyebbülten fogadták, hogy ezután szabadabb kezük lesz. Ám előrukkoltak egy érdekes építészeti problémával is – ami jelzi, hogy a legjobb szándékkal sem lehetséges mindent előre szabályozni. Az ő elképzelésük szerint ugyanis a nagy belmagasságú, mintegy öt és fél méteres tetőtérben érdemes lenne egy galériaszintet is kialakítani, ami viszont külön, második ablaksor nélkül meglehetősen homályos lenne. Újabb kérdésük tehát az volt, hogy ott lehet-e egy második, a tetősíkba illeszkedő ablaksort építeni? A válasz: nem, de a főépítésszel és munkatársai­val közösen kialakítottak egy lehetséges megoldást, ott, a fórumon: a tetőtér első ablaksorával átellenben, a másik utca irányába megépíthető a második ablaksor.

Változnának az utcaképi védettség szabályai Pentelén, s ez is könnyítés: nem az egész épületre vonatkozna az előírás, hanem a háznak csak arra a részére, ami az utcáról is látható.

Védett épületek egyes részleteiről

Külön, részletes lista olvasható a tervezetben arról, hogy a város melyik utcájában és melyik épületének milyen részlete védett pontosan. Ilyen például az Úttörő utca 1. számú házon elsősorban a déli és a keleti térfallal határolt udvar fala, a nyílászárók rendje, osztása, a kőburkolatok, a korlátok. A bejárati rész nyílászárói már nem, mivel azok nem eredetiek.

A Dózsa György út 24., a Bocskai utca 2., a Balogh Ádám utca, a Semmelweis utca épületeinek tömege, homlokzatképzése, különösen a kőburkolatok, kapukeretek, domborművek, vagy a Táncsics Mihály utca 3., 3/A, Dózsa György út 27–31. számú ház tömege, egyes részletek, különösen a loggiasor a sarkon, a Dózsa György úti lépcsőházkapuk és keretezésük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában