fotóssuli

2018.11.28. 14:00

Jó látásmód, alkotó közösség

Csikós Árpád fotóművész három évvel ezelőtt zsűrizett a Fejér Megyei Diáknapokon, és azt tapasztalta, hogy nagyon gyenge anyagok érkeztek Dunaújvárosból.

Balla Tibor

Elgondolkodott, hogy a város annyi tehetséges művészt adott már, lehet, hogy csak egy szakkörre lenne szükség. A Széchenyi gimnázium vezetése nyitott volt az ötletre, és elkezdtek dolgozni. A cél az volt, hogy a diákok eredményeket érjenek el. Az első évben egy lány indult, és ezüst minősítéssel tért haza. Tavaly már hárman indultak, és két aranyat és két ezüstöt hoztak el, ráadásul tavaly a Keszthelyi Helikoni ünnepségeken arany minősítéssel és kategória-fődíjjal tértek haza. Ekkor gondolta úgy, hogy jó lenne elmélyíteni a tudásukat, és létrehozni, összekovácsolni egy alkotó közösséget, ne csak egy jó látásmódot kapjanak, de legyen meg az emberi oldala is. Ez úgy tűnik, nagyon jól működik is.

A művészi portréfényképezést is kipróbálták
Fotó: Dudás Máté

Akik eddig egy osztályba jártak, de nem beszéltek egymással, most összejárnak...

A tábor ötletére mindenki azonnal bólintott. Nagyon komoly technikát vittek magukkal, középformátumú gépet (Hasselblad, Mamiya), analóg filmes gépeket, asszisztenciát kaptak. Az analóg technika azért is fontos, mert kénytelenek megtervezni a képeket, korlátozott a nyersanyag, és nem látják azonnal az eredményt. Éjszaka, ködös jelenetet fotóztak, cseppkőbarlangban jártak, napfelkeltét fényképeztek, szürreális jeleneteket állítottak be, beindult a kreativitásuk. Nagy sikert aratott köztük, hogy önállóan, maguk hívták elő a filmeket. A tábor gyakorlatát folytatták a tanév kezdetén is, 80 százalék gyakorlat, a többi elmélet. Már most erős az anyag, amiből kiállítást szeretnének.

Ilyen, amikor témát lát a szakkör
Fotó: werk
A képek között több is akad, ami már kész művészeti alkotás
Fotó: Tarjányi Enikő
Csikós Árpád megbeszéli velük a tapasztaltakat
Fotó: ZsE
Az első filmhívás
Fotó: werk
A fotós eszközök kezelésén túl a csapatmunkát is megtanulják a diákok
Fotó: werk
Komoly gépeket használtak
Középformátumú analóg (Hasselblad) multiexpó
Fotó: Bali Bettina
Kísérletezés középformátumú analóg géppel
Fotó: Kővári Hena
A gimnáziumban a gyakorlatban is kipróbálhatnak mindent
Fotó: ZsE
Csikós Napsugár, Hlusik Enikő, Kővári Hena, Dudás Máté, Csikós Árpád, Tarjányi Enikő, Bali Bettina, Molnár Dóra Rita és Bakos Tamás
Fotó: werk

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában