Több, mint egy tonna kupak gyűlt össze

2018.10.15. 16:00

Újtelepen továbbra sincs fogytán a lendület

Dunaújváros Arról már hírt adtunk, hogy idén is sikeres volt a Városvédők Újtelepért Egyesület fém- és műszaki hulladékgyűjtő akciója, a 3. ÖKO-nap. Folytatás is van.

Balla Tibor

Arról már hírt adtunk, hogy idén is sikeres volt a Városvédők Újtelepért Egyesület fém- és műszaki hulladékgyűjtő akciója, a 3. ökonap. Folytatás is van. Hűséges olvasóink már tudják, összesen hét nagy acélkonténert töltöttek meg vas- és elektronikus hulladékkal Újtelepen, az ökonapon, mindösszesen 25 tonna hulladéktól mentve meg a környezetet. Emellett idén is meghirdették a műanyag kupakok leadásának lehetőségét is – mondhatni saját felhasználásra –, hiszen a befolyó pénzzel az Újtelepi Mikulás-parti rendezését támogatták a gyűjtők, amelyre más támogatás híján ez az egyetlen forrás ebben az esztendőben.

Kupakok – évente rengeteget dobunk szemétbe...
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

„Meglepődnénk, hogy évente mennyit dobunk a szemétbe, holott, ha kicsit odafigyelünk, az újrahasznosítható kupakok értékével fontos közösségi célokat is szolgálhatunk azzal együtt, hogy elsősorban a környezetet óvjuk. Az ásványvíz és az üdítőital mellett kupakja van a tejnek, folyékony mosószernek, öblítőnek, mosogatószernek, tusfürdőnek, folyékony szappannak, dezodornak, majonéznek, kechupnak, mustárnak, ecetnek, a virágtápnak, a bútorfénynek, a toalett illatosítónak, az arckrémnek, kézkrémnek, fogkrémnek, babahintőpornak, több ezer készítményt zárnak le műanyag kupakkal, dugóval.” – állt az Újtelepi Hírlap nyári számában az akció indoklása. Persze ez sem újdonság, hiszen az ökonappal együtt a kupakgyűjtő akciót is harmadszor hirdették meg.

Az első évben 280 kilogramot, tavaly 1010 kilogramot, a közelmúltban pedig 1200 kilogramot, azaz 1,2 tonnát adtak le Tinnyén, a feldolgozóban. Ez a mennyiség már biztosan újrahasznosul és nem terheli, szennyezi a környezetet. Persze a mennyiségnek nem az újtelepiek lelkesedése szab határt, hanem a tárolókapacitás. Gyűjtenék ők egész évben, ha lenne hová tenniük. De nincs. Furcsa módon ennek a városi szinten is kiemelkedő aktivitású közösségnek nincs, nincsenek saját rendelkezésű helyiségei. Még az egyesület eszközeit sem tudják hol tárolni, azok az év nagy részét magángarázsokban vészelik át. Ráadásul nem csak a gyűjtéshez szükséges saját helyiség. Közösségi rendezvényeik száma is jelentősen nőhetne, ha lenne egy közösségi terük Újtelepen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában