Pályaorientáció

2018.10.18. 11:30

Szakmákat láttak egészen közelről

Tanítás nélküli munkanapot tartottak szombaton a Dózsa iskolában. A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara valamint az iskola közös szervezésében telt a délelőtt egy pályaorientációs napon, ahol mind az alsó, mind a felső tagozat a témának megfelelő programokon vett részt.

Balla Tibor

Miklós Gabriella felsős igazgatóhelyettes elmondta, a tavalyi év volt amikor első alkalommal szerveztek pályaorientációs napot, ahogyan azt teszik az ország összes iskolájában. Akkor nem sikerült olyanra, amilyennek szerették volna, nem tudták úgy megmozgatni a 750 gyereket, ahogy szerették volna, pedig már akkor is kaptak tanácsokat az iparkamarától. Idén már nemcsak tanácsokkal állt melléjük az iparkamara, hanem konkrét segítséggel is Kőhalmi Kálmán koordinációjában. Már az év elején leültek egyeztetni, és bár a kamara már több iskolában közreműködött pályaorientációs napok levezénylésében, ilyen nagy létszámú intézmény még nekik is kihívást jelentett. Végül aztán kiemelkedően sok programot sikerült megvalósítaniuk az iskola három szintjén elosztva.

A vegyészek mindig látványos kísérleteket tudnak mutatni a laikusoknak
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Az alsós osztályok, körülbelül négyszázan 12 állomáson, helyszínenként hozzávetőleg 20 gyereket foglalkoztatva kézműves-foglalkozásokon vettek részt, ahol volt gyékény-, csuhé-, nemez-, gyapjúkészítés, gyertyamártás, faműves, fazekas, bőrműves foglalkozás, kosárfonás, textil, nemezékszer, rézdomborítás, linzersütés is. A kézműveseket – egy összeszokott csapatot – is az iparkamara delegálta a rendezvényre. Annyiféle foglalkozás volt, hogy az intézmény egyébként impozánsan nagy aulájában nem fértek volna el, így tantermekben osztották szét őket.

Megtanulhatták, hogyan készül saját kezűleg a madáretető
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A második emelet, a szaktantermek és a tornaterem a felsősöké lett. A hetedik és nyolcadik osztályosok, mintegy 250-en pedig különféle pályaorientációs előadáson, illetve foglalkozásokon, bemutatókon vettek részt. Itt is az iparkamara munkatársai voltak az előadók. Online oldalakon mutattak lehetőségeket az információgyűjtéshez, tesztet töltöttek ki, előadást tartottak a városban működő középiskolákról, ahol továbbtanulhatnak majd a diákok. Még egy vetélkedőt is szerveztek számukra. A város középiskoláiból négy képviseltette magát oly módon, hogy ki is települt. A technikateremben a Hild iskola mutatkozott be a gyakorlatban. Madáretetőket készítettek, amelyek tetejét szalvétatechnikával díszítették. Mindig népszerű a Hild bemutatkozásakor, hogy a fa alapanyagra szöveget gravírozhatnak. A szövegötletek persze sokszínűek, a szeretlektől a welcome-ig.

A Lorántffy iskola több szakot is felvonultatott az egészségügyisektől kezdve a vegyészeken át a fodrászokig, bőrösök, sminkesek, csupa látványos, vonzó szakmával.

A Rudas iskola is mindent bemutatott a pályaorientációs napon amit csak tudott: a robotikától kezdve a sportosok szlalompályájáig, és nem csak kvízt töltöttek ki náluk a gyerekek, de még formanyomtatványokat is, ami nem is bizonyult olyan egyszerűnek, mint amilyennek látszott.

A Dunaferr iskola a leglátványosabb szakkal, a rendvédelmivel képviseltette magát, a fiúk minden egész órakor bemutatót tartottak önvédelemtől a bilincselésig sokféle akcióval. Még szkanderezni is lehetett velük.

Az ötödik, hatodik osztályosok és a 4.d osztály, mindösszesen 150-en olyan szerencsések voltak, hogy csoportos látogatáson vehettek részt a Papírmúzeumban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában