együtt a környezetért

2018.10.15. 11:30

Rendezettebb város – a Dunanett volt az alapítók vendége

Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete köztudottan élénk klubéletet él. Legutóbb Márton Lászlót, a Dunanett Nonprofit Kft. ügyfélszolgálati vezetőjét látták vendégül. A téma ebből következik: kommunális hulladékgyűjtés, szelektív hulladékgyűjtés, konténeres szállítás, zöldhulladék-gyűjtés, lomtalanítás.

Balla Tibor

A téma aktuális, az országos hírek között hallhattuk, hogy Budapesten már nem szállítják el a szelektív hulladékot, és komoly változásokról hallani. Márton László megnyugtató mondattal kezdte: a Dunanett Nonprofit Kft. képes ellátni a szemétszállítási feladatokat Dunaújvárosban és környékén, és azon vannak, hogy egy kicsivel rendezettebb környezetben élhessünk. Első körben a kommunális hulladék elszállításáról beszélt, ami heti 3 alkalommal, hétfőn, szerdán és szombaton történik, ami véleménye szerint elegendő. Problémaként említette, gyakran találkoznak olyannal, hogy a gyűjtőkonténer mellé, a ketrecen belülre rakják le a lakók a szemetet. Belülről elviszik ugyan, de ki is fogják számlázni. Ebben nagy szerep hárul a közös képviselőkre, nekik kell ugyanis felmérni, hogy mekkora edény elegendő a társasháznak, de szívesen veszik a jelzést bárkitől.

Márton László, a Dunanett Kft. ügyfélszolgálati vezetője válaszolt a kérdésekre is
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Gondot okoznak a társaságnak a papírkartonok. Arra kérik a társasházi övezetben lakókat, hogy darabolják fel a kartonokat olyan méretre, hogy be tudják dobni a szelektív gyűjtő nyílásán, mert a mellé helyezett papírt, csak félévente tudják elszállítani. Kellemetlen helyzet alakult ki a szelektív hulladékgyűjtő harangok környékén az illegálisan lerakott szemét miatt, amit nem feltétlen az ott élők raknak le. Bízik benne, hogy a jövő év januárjában nagyot léphetnek előre. Az önkormányzattal együttműködve mind a 27 szigetről kétheti rendszerességgel elszállítják majd a hulladékot abban bízva, hogy rendezettebb lehet a város. Ugyanezt a célt szolgálja, hogy a mozihoz és a buszmegállóhoz az önkormányzat több szemetest helyez ki. Évente egyszer ingyenes lomtalanítást végez a társaság, de a lakásfelújításnál keletkező hulladékot csak térítés ellenében viszik el.

Ami szelektíven gyűjthető, s ami nem

Szelektíven sem lehet gyűjteni: mikrózható műanyag edény, gyerekjáték, zsírral, motorolajjal, étolajjal, festékkel, vegyszerrel, mérgező anyaggal szennyezett flakon, gumi hulladék, nem csomagolási eredetű műanyag, műanyagborító, műanyag mappa, indigós papír, faxpapír, matrica, használt papírzsebkendő, használt szalvéta, belül műanyagfóliázott papír, ragasztószalag, műanyag kötöző zsinór, síküveg, ablaküveg, autóüveg, szemüveg, porcelán, kerámia, hőálló üvegtál, pohár, fénycső, izzólámpa, képcső, tükör, nehézfémeket tartalmazó tárgy, festékes, növényvédő szeres, vegyszeres, olajosdoboz, hajtógázas spray-s doboz. Gyűjthető: tiszta üdítős, ásványvizes műanyag palack és kupakja, kimosott kozmetikai, háztartási és élelmiszeres flakon, nylonzacskó, fóliák, bevásárló reklámtáska, kartondoboz, hullámpapír, színes vagy fekete-fehér újságpapír, szórólap, irodai papírok, könyv, füzet, prospektus, mindenféle tiszta, ép vagy törött fehér és színes üvegpalack, kiürített fém italdoboz, konzervdoboz, alufólia, fém zárókupak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában