Az infektológiai kongresszus egyik házigazdája a dunaújvárosi kórház volt

2018.10.02. 14:00

Országos szakmai rendezvény a Szent Pantaleon szervezésében

Szeptember 27–29. között Velencén, a Velence Resort & Spa Hotelben zajlott a Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság 46. Kongresszusa kórházunk infektológiai osztályának szakmai szervezésében.

duol.hu

A kongresszust prof. dr. Rókusz László PhD, a Honvédkórház I. Belgyógyászati osztályának vezető főorvosa, a társaság elnöke, valamint dr. Mészáros Lajos, a Szent Pantaleon Kórház főigazgatója nyitotta meg szeptember 27-én.

Köszöntőjükben mindketten kiemelték az infektológiai és mikrobiológiai szakma fontosságát, fennmaradásának szükségességét. Dr. Mészáros Lajos főigazgató méltatta a dunaújvárosi kórház megyei szintű feladatok ellátására is kijelölt infektológiai osztályán folytatott szakmai munkát, a kórház más klinikai osztályainak nyújtott konziliárius tevékenységük kiemelkedő szerepét. Rámutatott a szakma fejlődésének jelentőségére, mivel ma már a világ összes kórházában problémát jelent az antibiotikum rezisztens kórokozók és kórházi fertőzések gyakorisága. Ez a diszciplína nagymértékben hozzájárul a különböző fertőzéses megbetegedések megelőzési módszereinek kutatásához, diagnosztizálásához, illetve a már kialakult betegségek gyógyításának hatékony kezeléséhez.

Dr. Mészáros Lajos, a dunaújvárosi kórház főigazgatója (j) nyitotta meg a konferenciát Fotók: pantaleon.hu

A megnyitót követően a hagyományokhoz híven a klinikai mikrobiológiai előadásokkal vette kezdetét a tudományos ülés. A kongresszusra regisztrált közel 140 résztvevő más témákban is hallgathatott előadásokat a három nap folyamán, a többi között a vakcinológiáról, a hepatológiáról, a máj- és veseelégtelenség infekciós szövődményei­ről, illetve a hazai infektológiai és mikrobiológiai graduális és posztgraduális oktatásról. A fiatal kollégák külön szekcióban adhattak számot tapasztalataikról, kutatásaikról. A rendezvény keretében hagyományosan sor került a Gerlóczy-emlékérem átadására, valamint a dr. Szalka András- ösztöndíj odaítélésére is.

A szakemberek érdeklődéssel hallgatták az előadásokat

A kórház négy munkatársa is szerepelt a kongresszus előadói között. Az infektológiai osztályról dr. Kecskés Borbála PhD osztályvezető főorvos Mi lehet a recidiváló pneumónia hátterében?, dr. Harsányi Emese főorvos A vasculitisek diagnosztikai és terápiás nehézségei – A dunaújvárosi infektológiai osztályon vasculitissel kezelt négy nőbeteg esetbemutatása címmel tartott előadást. Dr. Kővágó Levente főorvos A HEV okozta májgyulladás esetei osztályunkon című előadásával, az általános sebészeti osztályról pedig dr. Mohamed Al-Sheraji főorvos Sigma perforatio a hasfali tályog hátterében című munkájával gazdagította a tudományos programot.

Az infektológus és mikrobiológus szakemberek számára akkreditált konferencia végén a résztvevők tesztírás keretében adtak számot a három nap alatt elhangzott információk elsajátításáról.

Értékes információkkal, szakmai tapasztalattal gazdagodtak a szakemberek az előadásokon

A kórház infektológiai osztálya korábban már három alkalommal is szervezett tudományos konferenciát, otthont adva az Infektológiai Szakdolgozók Vándorgyűlésének – legutóbb épp 2015-ben.

Örömükre szolgált, hogy ebben az esztendőben az infektológusok és mikrobiológusok kongresszusának is házigazdái lehettek a Velencei-tó partján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában