Tele van szeméttel a szelektív gyűjtők környéke!

2018.10.19. 07:00

Legyen tisztább a város! – ezt szeretnék

Konstruktív döntéshozatal jellemezte a tegnapi közgyűlést. A rendszerváltás óta nem volt rá példa, hogy ellenzéki képviselő indítványát támogatta volna a többség. Most ez történt.

Körmendi Erzsébet

Képviselői kérdésekre adott válasz után Szepesi Attila gazdasági ügyekért felelős alpolgármester felhívta a közgyűlés tagjainak a figyelmét arra a szomorú tényre, miszerint: Dunaújváros egyike az ország nyolc legszennyezettebb levegőjű városának. Hibának tartja elfogadni mindenféle céges jelentéseket, szerinte inkább utána kellene nézni, hogyan áll a levegőtisztaság, és rendet kell tenni, felül kell vizsgálni a helyi környezetvédelmi koncepciót. Az elmúlt időszak fontos eseményeinek a felvonultatása után a konkrét témakörökre tértek át a képviselők. Egyebek mellett támogatták azt a kezdeményezést, hogy a dunaújvárosi vízi megállóhely népszerűsítését szolgáló víziturisztikai információs táblákat helyezzenek ki a Dunához. Valamint közbeszerzési eljárás megindítását határozták el, hogy aztán a tender nyertesével szerződést köthessen az önkormányzat a város közigazgatási területén lévő buszmegállók, parkok, erdős területek és övárkok takarítására.

Cserna Gábor polgármester összefoglalta az elmúlt időszak legfontosabb történéseit is
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A hulladékgazdálkodás nem politikai ügy, közös érdek, hogy tisztább legyen a város. Erről olyannyira egységesen vélekednek a képviselők, hogy a kormánypárti és az ellenzéki oldal is egyhangú igen szavazattal támogatta Szabó Zsolt PM-es képviselői indítványát. Az elfogadott határozati javaslat szerint hulladékgyűjtéssel és -elhelyezéssel kapcsolatos tájékoztató kampány kezdődik, újabb szelektív hulladékgyűjtő szigeteket, pontokat hoznak létre a városban, és nem mellékesen: az önkormányzat megtalálja annak módját, hogy az eddiginél határozottabban lépjen fel az illegális szemételhelyezőkkel szemben. A témához többen hozzászóltak, Gombos István alpolgármester fotókkal is példázta a szelektív gyűjtők környékén uralkodó áldatlan állapotokat, ami a polgárok nemtörődömségére is utal.

Bár általánosítani nem lehet, hiszen ahogyan a képviselőknek, úgy nagyon sok dunaújvárosinak is igénye van a tisztább városra, és tenne is ezért. Szepesi Attila javaslatára a közgyűlés tagjai és a Dunanett vezetői november elején egyeztető fórumon értékelik a helyzetet és beszélik meg a tennivalókat. További döntések... A dunaújvárosi szennyvíztisztító telepet a DVCSH üzemelteti a következő években. A város finanszírozza az élményfürdő üzemeltetési többletköltségeit, megrendelte azokat a feladatokat, amelyeket el kell végezni az uszoda felújításának megkezdése előtt (például selejtezések, sporteszközök leszerelése, fűtésrendszer leürítése és még lehetne sorolni). A város további 45 millió forint tagi kölcsönt biztosított a DKKA Kft.-nek.

TOP-támogatásokra pályázik a város

A sürgősséggel felvett napirendi ponttal együtt összesen tíz tételben foglalkoztak a közgyűlés tagjai Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatokon való részvétellel, illetve az ehhez szükséges döntések meghozatalával, konzorciumi megállapodások megkötésével. Ezek a támogatások igénybevételével megvalósuló projektelképzelések érintik például a turizmust, az Intercisa Múzeum fejlesztését, a Kandó tér közlekedésbiztonsági fejlesztését, a kerékpárút-hálózat gyarapítását, a munkaerő-mobilitás ösztönzését, az ipari parkokon, iparterületeken kívül a környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztését, a 6219-es jelű út 6-os út és M6-os közötti szakaszának felújítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában