mozgásfejlesztés

2018.10.18. 07:00

Jóga az óvodában: új formája a gyerekek fejlesztésének

Az őszi pedagógiai programok keretein belül számos lehetőségük nyílik az óvodapedagógusoknak a szakmai ismereteik bővítésére. Tegnap a Napsugár tagóvodában, a gyermekjóga mozgásfejlesztésre gyakorolt hatásában merülhettek el az érdeklődő pedagógusok.

Tóth Alexandra, Pekarek János

Hertzné Jankovics Gabriella, a Dunaújvárosi Óvoda szakmai vezetője köszöntötte a városi pedagógusokat és a székesfehérvári POK képviselőit, majd kiemelte, milyen fontos a mozgásfejlesztés az óvodás korú gyermekek számára és elmondta, hogy a jóga ennek egy speciális, újonnan alkalmazott műfaja az óvodában, s ennek során a klasszikus jógaelemeket és azok gyermekekre szabott változatát gyakorolják.

Fenyvesiné Bognár Edit és kis tanítványai bemutatják tudásukat követőiknek
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A különleges foglalkozást Fenyvesiné Bognár Edit, a Napsugár tagóvoda óvodapedagógusa tartotta, aki rendszeresen tart jógaórát a gyerekeknek. A közös mozgásban az érdeklődő óvónők mellett öt gyermek is részt vett, számukra már nem voltak ismeretlenek a bemutatott mozdulatok. A kicsik elmondták, szeretnek jógázni, és ügyesen hajtották végre a stabilitást, hajlékonyságot és helyenként komoly izommunkát igénylő pozitúrákat, amiket a részt vevő pedagógusok is követtek.

Kohl Jánosné, a dunaújvárosi Kincskereső tagóvoda pedagógusa, maga is jógás, Mozgásfejlesztés mentálhigiénés szemmel című előadásában a jóga neveléselméleti összefüggéseire hívta fel kollégái figyelmét.

Mint mondta: a testi egészségnevelés a mozgásigény felkeltéséből, a mozgás megszerettetéséből áll. A gyermek mozgásigénye kielégíthetetlen, sajnos, a kicsik a kelleténél kevesebbet vannak szabad levegőn (s ebben nem az óvoda a hibás...).

A gyermekjógából érthetően kihagyják a filozófiai tételeket, a testgyakorlatokra és a légzőgyakorlatokra összpontosítanak. – Nagyon sok múlik rajtunk, hogy milyen alapokat adunk tovább a gyerekeknek! – hangsúlyozta Kohl Jánosné, hozzáfűzve, hogy a problémás, vagyis stresszes, feszült, kezelhetetlennek tűnő gyerekekre nagyon jó hatással vannak ezek a gyakorlatok.

Azért nagyon jó a mi hivatásunk...

Talán nem függetlenül az előadás tartalmától, nagyon jó mondatok hangzottak el a Napsugár óvodában rendezett tegnapi összejövetelen, részben az előadótól, részben a hallgatóktól.

Az egyik, hogy rendkívül stresszes környezetben élünk, rohanunk, hogy még a légzésünk sem megfelelő, hanem felszínesen kapkodjuk a levegőt, pihegünk, lihegünk a mély, hasi légzés helyett. A jóga ebben (is) segít, örömöt, egészséget, kiegyensúlyozottságot, harmóniát és higgadtságot ad.

Már az, hogy mezítláb jógázunk, sokat számít!

„Hálásak lehetünk: olyan hivatásunk van, amelyben minden nap megölelnek bennünket, és azt mondják nekünk, hogy: szeretlek!” – jegyezte meg az egyik résztvevő.

A jógázó gyerekekről az is kiderült, hogy alig várják a jógaóra kezdetét. A bemutatón részt vevő öt gyerek közül három erősen problémás, ám ezt a jógateremben nem lehetett észrevenni. Hiszen már az is nagyon jó, ha egy fél órán át figyel rájuk valaki...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában