summa summarum

2018.10.06. 20:00

Ha a felnőtt jól van, a gyerekkel sincs baj

Ahogyan azt korábban már hírül adtuk, ifjúságkutatást végeztek a szakemberek Dunaújvárosban a közelmúltban a 7–12. évfolyamon tanuló diákok körében. A summázattal még adósok maradtunk.

Balla Tibor

Összegzésként elmondható, hogy a fiatalok szerhasználata leginkább attól függ, hogy milyen hatások érik őket. A velük kapcsolatba kerülő felnőttek felelőssége az, hogy olyan mintákat, annyi figyelmet, sikerélményt, olyan szórakozási körülményeket biztosítsanak számukra, amelyek elégségesek ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, egészséges, szermentes fiatal életet tudjanak élni, és ahol nem egy szer adja meg az élményeket. Ahhoz, hogy a fiatalok felelősségteljes életet tudjanak élni, akarjanak és tudjanak nemet mondani a nekik ártó szerekre, érdekes, kíváncsiságot felkeltő, sokszor izgalmasnak tűnő helyzetekre, vagy a barátok elvárásával szembe menve döntsenek, a család, szakemberek részéről egyértelmű keretekre, szabályokra, a jogok és kötelességek alkalmazására, figyelemre, biztonságra, sikerélményre, örömforrásokra, működő kapcsolatokra van szükség mintaszinten is.

A fi atalok nagyon korán, és nagyon könnyen jutnak hozzá a legkülönfélébb drogokhoz az alkoholtól a kábítószerekig Fotó: Schutterstock

A felmérésből kiderül, hogy akik meg tudnak nevezni valamilyen hobbit, elfoglaltságot, azok kevesebb alkoholt ittak, kevesebbszer rúgtak be és kevesebb füvet szívtak a felmérést megelőző 30 napban. Az előző havi alkoholfogyasztás és rohamivás elterjedtebb a magyar fiatalok körében, és jelentősen magasabb az előző hónapban dohányzók aránya is, mint az európai átlag. A magyar fiatalok körében az átlagosnál elterjedtebb a szerencsejáték, és valamivel több időt töltenek az interneten, viszont jóval ritkábban használják azt információkeresésre, ritkábban játszanak és töltenek le filmet és zenét, viszont sokkal többet vásárolnak/eladnak, mint az európai átlag.

Szabadidejüket a dunaújvárosi diákok sportolással és barátokkal szeretik tölteni, de számos tevékenységet nevesítettek, amibe szívesen bekapcsolódnának. Jellemző az otthon tartózkodás és az internet használata. A szerhasználat otthon vagy a barátok lakásában a legjellemzőbb, de az utca és a Duna-part is kedvelt helyszín. A szerek beszerzése barátokon, családtagokon keresztül történik általában.

A drogambulancia munkatársai végezték a munka dandárját

A kapcsolatokban megjelenő figyelemhiány, a szülői labilitás és minta, az önbizalom hiánya hajlamosító tényezőnek számít. A tünetek, így a szerhasználat is a családi rendszer, főleg a szülők viselkedésének a tükre. A prevenciós foglalkozások Dunaújvárosban elérik a fiatalok többségét, osztályfőnöki órákon több alkalommal, a fiatalok életkori sajátosságaihoz, érdeklődéséhez igazítottan témacentrikusan, interaktívan. Dunaújváros iskoláiból nem kerül ki úgy diák, hogy tanulmányai alatt ne találkozott volna szakszerű prevenciós szolgáltatással, de a családból hozott mintákat nem tudják felülírni a foglalkozások. Ha a felnőttek jól vannak, egészségesen élnek, akkor a velük kapcsolatban levő gyerekek, fiatalok is nagy valószínűséggel képesek lesznek normális életet élni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában