az eljárást megszüntették

2018.10.20. 12:00

Az egyik pilótát szabálysértésben marasztalták el

Pekarek János

Emlékezetes eset volt, amikor idén július 19-én, csütörtökön este két AN–2 típusú, duplaszárnyú, egymotoros mezőgazdasági repülőgép berepülésével megsértette a paksi atomerőmű körüli biztonsági tilalmi zónát. Az egyik az erőmű fölött, a másik Kalocsa térségében vétett a szabályok ellen, szóltak az akkori információk.

Ilyen AN–2-esek végzik nálunk is a szúnyoggyérítést
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Ahogyan azt Komlósiné Kiss Anettől, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől megtudtuk, az atomerőmű fölé berepülő gép 27 percig repült ki-be a biztonsági zónába. Ezt nemcsak az erőmű biztonsági személyzete észlelte, amely riasztotta a rendőrséget, hanem a honvédség rádiólokátora is rögzítette a tényeket.

Mindezek következtében a Magyar Honvédség kecskeméti vadászrepülőterén riasztották a készültségben lévő JAS–39 Gripen típusú vadászrepülő-géppárt, amelyek a levegőben elfogták az AN–2-eseket, és a zárt légtér elhagyására, a repülőterükre való visszatérésre kényszerítették azokat.

Az intézkedés része volt, hogy a baracs-kisapostagi repülőtérről felszállt AN–2-es gépeket a reptéren már rendőrök várták, akik igazoltatták a személyzetet. Itt derült ki, hogy a repülők hatósági engedéllyel szúnyoggyérítést végeztek a térségben, de utasokat is szállítottak, mivel a pilóták egyben minősített oktatópilóták is, akik kiképzést végeztek a levegőben: az utasok a kiképzendő repülővezetők voltak.

Az ügyben a Paksi Rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztálya indított vizsgálatot. Komlósiné Kiss Anett rendőrségi szóvivő többszöri érdeklődésünkre tegnap az alábbi választ küldte: „Az ügyben eljáró Paksi Rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Osztálya az eljárást befejezte. Az egyik gép pilótájával szemben szabálysértés hiánya miatt az eljárást megszüntették. A másik gép pilótájával szemben pedig elmarasztaló döntés született.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában