Haynau lázadókként végzett a katonatisztekkel

2018.10.06. 07:00

1849. október 6., Arad, bitófák helye

Meghitt rendezvényen emlékeztek az aradi mártírokra.

Pekarek János

Nagyon sokan vettek részt pénteken délelőtt a ´48-as emlékműnél a nemzeti gyásznap megemlékezésén. Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatát Cserna Gábor polgármester és dr. Sürü Renáta jegyző képviselte a rendezvényen, ők nyitották meg a koszorúzást is.

Baráth Artúr ünnepi beszédét mondja Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A gyásznapon a Himnusz után a Pannon Oktatási Központ magángimnázium diákjai adtak műsort, majd Baráth Artúr, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Dunaferr Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája igazgatója mondott ünnepi beszédet.

Emlékeztetett arra, hogy a magyar nemzetnek boldog pillanatai akkor voltak, amikor valamely hatásra félretettük belső ellentéteinket, és egységünk erőt adott nekünk egy nagy feladat megvalósításához. Az 1848–49-es szabadságharcról szólva megemlítette, hogy a harcot katonai szempontból az orosz segítség nélkül talán megnyerhettük volna (érdemes volt Ferenc Józsefnek megcsókolni a cár kezét...) ám az utána következő megtorlás abban a korszakban példátlanul szigorú volt. Görgey az orosz csapatok, és nem az osztrákok előtt tette le a fegyvert, ígéretet kapott a beavatkozóktól, hogy katonaként bánnak a vesztes sereggel, Haynau mégis lázadókként büntette őket. Mint az aradi tizenhármat, akik reguláris hadseregben, egyenruhában harcoltak, mégis felségárulókként kellett felelniük egy vésztörvényszék előtt

A nemzeti gyásznapon a Pannon Oktatási Központ magángimnázium diákjai adtak műsort Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Láhner György, Lázár Vilmos, gróf Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, lovag Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác, gróf Vécsey Károly.

Élni, harcolni és halni tudtak a magyar szabadságért! – emlékeztetett a szónok.

Ezután a pártok, szervezetek, intézmények képviselői koszorúzták meg az emlékművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában