nem mindennapi megoldás

2018.09.25. 07:00

Ökonap volt Újtelepen, ami farsangba fordult!

Ökonapot rendeztek a hét végén a Kölcsey utcában, ez minden mástól megkülönbözteti a városrésziek rendezvényét.

Pekarek János

Az újtelepiek nem kispályáznak! A hétvégi ökonapjukat, amit eredetileg az elektronikus hulladékok összegyűjtésére találtak ki, nem úgy kell elképzelni, hogy egyszerűen letettek egy konténert az utcasarkon, aztán aki arra járt, beletette, amitől meg akart szabadulni.

Nem. Egyszerűen letettek egy konténert az utcasarkon, polgárőröket állítottak melléje a Dunaújvárosi Városvédő Polgárőrség állományából, akik gondoskodtak a forgalomirányításról is, megszervezték a konténerek rendszeres elszállítását (összesen hét nagy acélkonténert töltöttek meg vas- és elektronikus hulladékkal, el lehet képzelni, mi minden halmozódik föl egy kertes házban egy év alatt!), és valóságos búcsút rendeztek körülötte, zsíros kenyérrel, ásványvízzel, gyerekjátékokkal, bemutatókkal, vásárral.

Mindezt a Városvédők Újtelepért Egyesület égisze alatt, rengeteg civil munkával.

Több dunaújvárosi középiskola diákjai is segítettek az elektronikai lomtalanításban a Városvédők Újtelepért Egyesület tagjainak
Fotók: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

 

Volt ott természetes alapanyagokból készült szappanok és kozmetikumok vására, cukorkaárus, könyvbemutató, továbbá eljött még Dunaharasztiból egy annak idején itt született fiatalember, Bálint Norbert, hogy bemutassa egykori földijeinek világszerte gyűjtött rovarjait, például a Dél-Amerikából származó, férfitenyérnyi méretű elefántbogarat is, amely mellett a termetes hazai hőscincérek inkább csak szúnyogoknak tűntek.

Heizler János is aktívan közreműködött a készülékek a gyűjtésben

A lebonyolításban több dunaújvárosi középiskola diákjai is segítettek, így a Széchenyi, a Rudas, a Pannon tanulói, akik önkéntes közösségi munkájuk keretében csatlakoztak a szervezőkhöz.

Mindemellett műanyag palackok kupakjait is gyűjtötték a szervezők – és ekkor fogalmazódott meg bennem a cikk elején említett mondat. Tavaly a hazai versenyszerű műanyagkupak-gyűjtésben az újtelepiek a 27. helyet szerezték meg. Idén azt mondják, hogy szeretnének ennél előrébb végezni. Úgy tűnik, sikerülni fog nekik. A mostani ugyanis csak az egyik gyűjtési alkalom volt (tulajdonképpen folyamatosan zajlik ez a munka), és mégis: egy személyautó-garázs felét már délre megtöltötték a kupakoktól feszes szemeteszsákok...

Televíziók garmadája került be a hatalmas konténerbe

Ami viszont minden mástól megkülönbözteti az újtelepiek rendezvényét, az nem más, mint a hangulat! Az a hangulat, ami akkor árasztja el az embert, amikor tudja, hogy valami jót szervez, valami jóban vesz részt éppen, olyasmiben, ami nem egy-két embernek vagy utcának, hanem egy egész városrésznek jó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában