várják a jelentkezőket

2018.09.11. 08:00

Még tart a beiratkozás a dunaújvárosi Wesley-DaCapo iskolába

Az új tanévben a Wesley-DaCapo Alapfokú Művészeti Iskola is várja újdonsült növendékeit.

Tóth Alexandra

Még néhány napig tart a beiratkozás a Wesley-DaCapóban. A művészet valamely ága iránt érdeklődő fiataloknak szeptember 14-éig van lehetőségük erre. Az iskola múltjáról és jövőjéről mesélt Kurina Laura, az intézmény igazgatója. Az iskolában négy különböző tanszakon folyik az oktatás, ezek a táncművészeti, szín- és bábművészeti, képző- és iparművészeti, valamint a zeneművészeti ágak. Az, hogy melyik örvend a legnagyobb népszerűségnek a jelentkezők között, teljesen változó – meséli Laura. Minden ágazatnak megvan a maga szépsége és vonzereje, és évről évre próbálgatják szárnyaikat az ifjú művészpalánták valamennyi műfajban.

Wesleys diákok a Bartók kamaraszínház színpadán
Fotó: archív/ZsE

Sokan talán nem tudják, de ennek hatalmas jelentősége van a növendékek tanulmányaiban, sőt, ezeket a tapasztalataikat a munka világában is kamatoztatni tudják majd. Laura szerint a művészetoktatás fejleszti a kreativitást, a hatékonyságot és a gyerekek önálló döntéshozatalát is. A növendékek nagyszerűen tudnak együtt dolgozni, kompromisszumképesebbek és sokkal fejlettebb empátiával rendelkeznek. Egy olyan társadalomban, ahol valamennyi munkahelyen alapvető elvárás a közös gondolkodás, a csapatmunka, kiemelt szükség van a kreatív szemléletmódra. Gyermekként pedig elmondható, hogy még a reál tantárgyakban is jobban teljesít az, aki fest, táncol vagy éppen hangszeren játszik. Így az iskolába bárki jelentkezhet 6-22 éves korig, ha aktív tanulmányokat folytat és fogékony bármely ágazat iránt, hiszen mindez kamatozni fog neki a továbbiakban. Pont ezért nem csak kiemelkedő tehetségeket várnak az iskola pedagógusai, noha a csiszolatlan gyémántok útját is szorgosan egyengetik.

Modern táncos növendékek a színházban
Fotó: archív/ZsE

Ennek köszönhetően számos DeCapó-s diák tanul tovább művészeti középiskolában vagy egyetemen és többen válasszák életpályájuknak ezt. Ahogy azonban az oktatás valamennyi területén, úgy a művészetoktatásban is célszerű alkalmazkodni a kor igényeihez, így a tananyagba is igyekeznek becsempészni a modern kor vívmányait. Így például a festészetnél és a zeneoktatásban is előkerülnek a digitális eszközök, a modern táncok esetén pedig beépítik a koreográfiába a legújabb, gyerekeknek tetsző slágereket is. Az igazgatónő azt mondja, elsősorban a gitár, magánének, cselló és társastánc szakokon van szükség az erősítésre, de természetesen minden tanszék szeretettel várja az új növendékeket. A wesleys diákok rendszeres fellépői a városi rendezvényeknek, saját programokat, koncerteket, kiállításokat is szerveznek, de szívesen tartanak interaktív órákat az óvodákban és az iskolákban is. A művészeti oktatás a városban több helyszínen folyik, a foglalkozásokat az Arany, a Dózsa és a Gárdonyi iskolákban, valamint a Kerpely Antal Kollégiumban (37) tartják

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában