A fiatalok otthontartása

2018.09.04. 10:00

Segítő kezet nyújtanak a fiataloknak Baracson

Amit eddig Baracson létrehoztak, az akár etalon is lehetne a pályázatban résztvevő többi település számára is.

HL

A fiatalok otthontartására létrehozott állami pályázat baracsi fejleményeiről, az elvégzett eddigi munkáról tájékozódott Molnár Tamás szakreferens és Bóka Bence EFOP mentor csütörtök délután a baracsi önkormányzat tárgyalótermében. Az EMMI-től érkezett szakemberek arra voltak kíváncsiak, miként alakult az elmúlt időszakban a minisztérium támogatásával kiírt pályázat? Hol tart a megvalósítás, milyen programok, rendezvények, ismeretterjesztő képzések, lehetőségek állnak a Baracson letelepedni kívánó fiatalok, fiatal családok rendelkezésére?

Zsákovics Katalin projektmenedzser, Várai Róbert polgármester, Horváth Árpádné, Horváth Zsolt jegyző és Kárpáti Gábor szakmai koordinátor a projekt eddigi alakulásáról tart bemutatót az irányító minisztériumtól érkező Bóka Bencének és Molnár Tamásnak Fotó: HL

Baracs részéről Kárpáti Gábor szakmai koordinátor projektoros bemutatójában egy rendkívül összetett, komplex programot és annak jelenlegi állását vázolta fel. A falu népességmegtartó erejének fokozása érdekében számos helyi megoldással töltötték fel a pályázat tartalmi részét. Több pillérre is támaszkodik a projekt, melybe jelenleg 27 fiatal kapcsolódott be. A beszámolóban elhangzott, hogy emberi kapcsolatok nélkül nem lehet a településen tartani a fiatalokat. El kell érni, hogy befektessenek. Szintén fontos része a programnak a humán szolgáltatások kialakítása, működtetése, az integrációs tudás, a vidéki élethez szükséges ismeretek átadása, megismertetése. Kiemelt figyelmet kapott a rokoni, baráti kapcsolatok, a szabadidős szolgáltatások, a helyi vállalkozások, a családalapítás igényének, erősítése. Elhangzott, hogy a program mérföldköveiben kijelölt feladatokkal összhangban a helyi civil szervezetek munkájába is bevonják a fiatalokat, ahol a szervezéstől a közvetlen munkavégzésig sokrétűen tudják hasznosítani a fiatalok munkáját. Viszonzásul a program résztvevői rengeteg ismerettel, részfeladatok anyagi ösztönzőivel lesznek gazdagabbak, ami nagyban segíti a letelepedési szándékot. Az eddigi visszajelzésekből kitűnt, hogy örömmel veszik a fiatalok a figyelmet, és szívesen részt vesznek a kitűzött, vagy vállalt feladatokban.

Az értékelésnél a minisztériumi szakemberek véleménye szerint a kitűzött célok és a megvalósítás tükrében is példamutató a baracsi projekt. A program futása közben felmerülő problémákat megbeszélték, egyeztették. A folytatásban jó lenne leülni a résztvevő Fejér megyei települések vezetőivel egy közös tapasztalatcserére. A konferenciának Baracs örömmel biztosítana helyet – hallhattuk az ismertető zárófejezetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában