várta az érdeklődőket a két templom

2018.09.17. 14:00

A nyitott templomok napját tartották – városunkban első alkalommal

Az Ars Sacra rendezvénysorozat keretén belül a színházak, múzeumok és egyéb kulturális intézmények mellett országszerte több egyházközösség temploma nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt.

TA

Az Ars Sacra már 2007 óta működik, dunaújvárosi intézmény azonban idén csatlakozott először az országos akcióhoz. Az óvárosi Szentháromság-templomban történeti tárlatvezetéseket tartottak két ízben szombaton délután, és a Krisztus király Főtemplomban is érdekességek várták a látogatókat.

Megulesz Gabriella és a több százéves miseruhák Fotók: Hankusz Kálmán / Dunaújvárosi Hírlap

Megulesz Gabriella, a rendezvény szervezője azt mondta, nagy reményeket fűznek a nyitott templomok napjához, hiszen városunk két temploma úttörő ebben a mozgalomban, tekintve, hogy hivatalosan a térségben nem csatlakozott más az Ars Sacrához.

Elsősorban azokat a látogatókat várták, akik nyitottak a keresztény értékek és eszmék iránt, de még nem aktív vallásgyakorlók. A könyvtárban kötetlen beszélgetésre várták a betérő vendégeket, a mellette lévő teremben pedig pompás liturgikus miseruhákból rendeztek kiállítást.

Első alkalommal tekinthették meg a Megulesz Gabriella és a több százéves miseruhák Fotók: HK z alagsori új keresztet

Gabriella azt mesélte, a csodálatos viseleteket az óvárosi templomból kölcsönözték, és a saját könyvtárukból származó imakönyvekkel, latin és magyar nyelvű vallásos szövegeket tartalmazó kötetekkel, Bibliákkal együtt állították ki.

A kiállítást még további egy hónapig megnézhetik az érdeklődők. A kiállítások mellett vezetett és egyéni templomlátogatásra is volt lehetőség, utóbbinál orgonaszó tette még meghittebbé a kultúrtörténeti sétát.

A Krisztus király templom története

Amint a néhány ezer főt számláló Pentele közel hatvanezer fős – akkor még – Sztálinvárossá nőtte ki magát, az óvárosi templom már nem tudta befogadni a híveket, így felmerült az igény egy újabb templom építésére. Erre azonban egészen a rendszerváltásig kellett várni, mire elfogadták az új templom építésének tervét. Az épület azóta is új elemekkel gyarapszik, a Bráda Tibor munkáját dicsérő ólomüvegkeresztet ez alkalommal láthatták először a látogatók.

Gondolatok a rendezvény céljáról

Országos szinten, az Európai Örökség-napokkal együttműködve minden év szeptemberének harmadik szombatján felhívják az ország egyházközségeinek vezetőit az Ars Sacra szervezői arra, hogy nyissák meg a templomok kapuit az érdeklődők előtt, és a keresztény értékeket kultúrtörténeti kiállítások, tárlatvezetések, művészeti programok szervezésén keresztül közvetítsék, valamint felhívják a figyelmet a templomok művészeti és kulturális jelentőségére is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában