Egyetemi tanévnyitó

2018.09.08. 07:00

A DUE-n szeptember 10-én minden meghirdetett szakon elindulhat a képzés

Negyven­kilencedik alkalommal köszöntötték tanévnyitó ünnepségen a hallgatókat a Dunaújvárosi Egyetemen (DUE).

Pekarek János

Az ünnepség elnökségében ott volt dr. habil András István rektor, dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Cserna Gábor polgármester, az egyetem címzetes főiskolai docense, a Dunaújvárosi Főiskoláért cím díjazottja, dr. Kovács Péter, a Dunaújvárosi Járási Hivatal vezetője, dr. Sürü Re­náta, önkormányzatunk jegyzője, Suszter Tamás, a Dunaújvárosi Rendőr­kapitányság vezetője, dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos képviseletében Benkó Marcel , a kabinet vezetője és az egyetem partnerei: a Hankook, az MVM, az ISD Dunaferr, a GYSEV képviselői, továbbá az egyetem vezetői.

Az ünnepi műsor után, amelyet a Pentelei Kurjan­tók ének­együttes adott, dr. Rajcsányi-­Molnár Mónika rek­tor­he­lyet­tes mondott beszédet.

Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika, Cserna Gábor és dr. Simon László

Ebben megköszönte az elsőéveseknek azt, hogy bizalmat szavaztak az intézménynek, és a DUE-t választották. Mint mondta, szeptember 10-én mintegy 1600 hallgatóval kezdik meg az új tanévet. Elsős hallgatóik száma tíz százalékkal emelkedett, közel hatszázan vannak. A DUE magyar nyelvű képzésein a diplomás alapképzések tovább erősödtek, emellett mesterképzéseik és felsőoktatási szakképzési szakjaik is stabil évfolyamokkal indulnak.

A hallgatói fogadalom szövegét Bohák Kornélia mondta el

Tovább nőtt külföldi hallgatóik száma is: az előző évhez képest közel negyven százalékkal többen jelentkeztek az előkészítő, alap-, mester-, illetve Final Year képzésekre. A Stipendium Hungaricum magyar állami ösztöndíjprogram keretében hatvan százalékkal több hallgató jött, mint tavaly. A külföldi hallgatók 32 országból, Európából, Dél-Amerikából, Afrikából, Ázsiából, a Közel-Keletről érkeztek.

A rektorhelyettes hangsúlyozta, hogy mintaértékű az együttműködésük Dunaújváros Megyei Jogú Várossal

Cserna Gábor polgármester beszédét egy Steinbeck-­idézettel kezdte: „Minden jó azoknak jut, akik megszerzik a tudást.” Megjegyezte: úgy látja, hogy a munkaerőpiacon felértékelődött a Dunaújvárosi Egyetemen szerzett diploma, hiszen 2017-hez képest hat képzési területen nőtt a hallgatók jelentkezési aránya, s idén minden meghirdetett szakon elindulhat a képzés. Kitért arra, hogy az intézmény jövőjét komoly kormányzati szándék jelenti, két okból is. Egyrészt a Modern városok programon belül kialakíthatja az elektromobilitás kutatási és képzési irányait, és az elektromobilitáshoz kapcsolódó képzéseket indíthat. Másrészt a paksi atomerőmű építkezése sok szakembert igényel, ebben a Dunaújvárosi Egyetem stabil bázis és partner lehet.

Dr. habil András István rektor és dr. habil Palotás Béla professor emeritus Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Az elsőévesek fogadalomtétele után dr. András István rektor címzetes egyetemi docens címet adott át Nagy Enikő Ágotának. Professor emeritus címet kapott dr. habil Palotás Béla főiskolai tanár. A hallgatók szavazatai alapján Arany Kréta díjat kapott Hadarics Kálmán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában