ki a hibás?

2018.09.10. 15:00

Perkátán vizsgálat indul a kukacos étel miatt

Perkáta önkormányzatának oldala írta meg, hogy a településen a szeptember 4-i ebéd során tálalt étel hibás volt, konkrétan kukacok voltak benne.

duol.hu

Debrecen, 2014. május 13. Diákok állnak sorba az ebédért a debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény ebédlőjében 2014. május 13-án. Megjelent a szeptember elsejétől hatályos közétkeztetésről szóló rendelet, amely részletesen szabályozza az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát. Tilos lesz a szénsavas, vagy cukrozott üdítő, a magas zsírtartalmú húskészítmény adása. Rögzítették azt is, hogy nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Czeglédi Zsolt

Az esettel kapcsolatban a polgármester közleményt adott ki, amelyről oldalunk is beszámolt. Az esettel kapcsolatban hétfő délelőtt újra közleményt adott ki Somogyi Balázs polgármester, amelyet ezúttal is változtatás nélkül közlünk:

Intézkedések a közétkeztetési jelzések után

„Ahogy szeptember 7-i közleményünkben is jeleztem, széles körű vizsgálatot kezdtünk meg a közétkeztetést használó intézményeinkben; az általános iskolában, az óvodában és a szociális intézményben. Emellett a közétkeztetést szolgáltató vállalkozást is felszólítottuk az azonnali intézkedések megtételére a keddi ebéddel kapcsolatban. Pénteken délelőtt bejelentést tettünk a Dunaújvárosi Járáshivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályára, akik még pénteken délelőtt vizsgálatot tartottak mind a főzőkonyhán, mind az óvodai tálalókonyhákban, illetve az ételmintákat további vizsgálat céljából elszállították.

Mindezt tettük úgy, hogy egyetlen szülői vagy intézményi bejelentést nem kaptunk, csak egy jó szándékú perkátai polgár értesített minket, hogy a közösségi oldalakon miről beszélget igen személyeskedő hangulatban néhány szülő. Mi minden jelzésre, amiről tudomásunk van azonnal reagálunk, mivel a gyors intézkedés hozhat csak eredményt, a hatóság munkatársai is jelezték számunkra, hogy a keddi ebéddel kapcsolatos pénteki bejelentésünk már kétségessé teszi a pontos kivizsgálást, mivel három nap eltelt. Szerencsésebb lett volna a szülők részéről hamarabb bejelentést tenni.

A múltban is többször folytattunk vizsgálatot szóbeli bejelentés alapján, ahogy tettem ezt tavaly novemberben, amikor is az őszi szünet előtti utolsó napon egy gyermek állítólag nyers ételt kapott. A szülő az őszi szünetet követő hétfőn, azaz 10 nappal az esemény után szólt nekem, és én azonnal intézkedtem. Nem igaz, hogy kinevettem, egy ügyfélt nem nevetek ki, a konkrét szülővel pedig a régi ismeretség miatt sem tenném meg, csak azt jeleztem neki, hogy tudomásom szerint nem egyenként sütik a csirkecombot, hanem tepsinként, kb. 20-30 darabot egyszerre, így lehet hogy van tudomása más esetről. Az iskola igazgatóját kérdeztem az ügy kapcsán, mivel állítólag egy pedagógus is tudott róla, de nem kaptam pozitív választ, amivel kapcsolatban írásban tájékoztattam a szülőt. Emellett pedig aláírásokat is kaptam szülőktől, hogy változtatást kérnek az étkeztetésben, de a változtatások jellegére nem tért ki a kérvény. Az oktatási intézményekkel már többször felajánlottuk a szülői szervezetek felé, hogy amennyiben a közétkeztetéssel kapcsolatban javaslataik vannak, azokat gyűjtsék be, koordinálják és juttassák el az intézmények és az önkormányzat felé.

Most pedig a múlt keddi eset kapcsán bejelentés nélkül is intézkedtünk, Szilasy László igazgató Urat kértem, hogy az érdeklődő szülőknek álljon a rendelkezésére az eddig információk kapcsán, illetve mind a hatóság, mind a közétkeztetést biztosító vállalkozás nyilatkozatokat és laborvizsgálatokat kért be, amelyek reméljük hamarosan birtokunkban lesznek.

Kérjük a szülőket, hogy amennyiben problémákat észlelnek, akkor azt haladéktalanul jelezzék az intézményi munkatársaknak, óvodai és iskolai pedagógusoknak, vezetőknek mivel ők vannak szorosabb kapcsolatban az étkezési szolgáltatással, illetve az Önkormányzatnak pedig azért, mivel mi vagyunk a szolgáltatás megrendelői.”

Vezető képünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában