Könnyebben elszaporodhatnak a kórokozók

2018.08.24. 13:00

Óvatosan a szökőkutas pancsolással!

Ártalmatlannak tűnhet ugyan, mégis, a szökőkutak vizével való érintkezés hordozhat magában veszélyeket.

Bokros Judit

A hőségben különösen vonzóak a frissülést ígérő szökőkutak, csobogók, ám jobb, ha távol tartjuk tőlük a csemetéket. Nem tudni ugyanis milyen szennyeződések a vízbe, amellyel a gyermek közvetlenül érintkezik. Vannak szülők, akik szerint felesleges aggódni, s úgy vélik, a túlzott higiéniára való törekvés sem jó. Mások azonban nagyon is jogosnak tartják a fölvetést.

A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályánál arról érdeklődtünk, miért nem ajánlott a pancsolás.

A közterületen lévő szökőkutakat nem fürdőzési, hanem dekorációs céllal tervezték. Ezek nem közfürdők és nem minősülnek nyilvános ivóvízvételi lehetőségnek sem – érkezett a válasz.

A tapasztalatok szerint többnyire gyerekek mártóznak meg a szökőkutak vizében, ők pedig a felnőtteknél fogékonyabbak a fertőzésekre. A szökőkutakat jellemzően vezetékes vízzel töltik fel, a medencékben, tartályokban azonban nem mindig rendszeres a vízcsere, és a szökőkutak takarítása, esetleges fertőtlenítése is eltérő gyakoriságú. A vizük szennyeződhet például porral, talajszemcsékkel, állatok ürülékével. A szennyeződésekkel különböző mikroorganizmusok – egysejtűek, baktériumok és vírusok – kerülhetnek a vízbe. A kis mélységű medencékben, tartályokban lévő víz a kánikulában gyorsan felmelegszik, s abban a kórokozók is gyorsan elszaporodnak. A legjelentősebbek hasmenést okoznak.

A fertőződés lehetősége akkor áll fenn, ha valaki véletlenül lenyeli a vizet, vagy vizes kézzel fogja meg az élelmiszert. A megbetegedésekre jellemző tünetek a hányás, a hasmenés, s ezeket láz is kísérheti.

Ártalmatlannak tűnhet ugyan, mégis, a szökőkutak vizével való érintkezés hordozhat magában veszélyeket. Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A szökőkutak működése során emellett legtöbbször kis vízcseppek, finom vízpermet, aeroszol képződik. Ennek kapcsán a szakhatóság a Legionella baktérium okozta legionellózis megbetegedés veszélyére hívja fel a figyelmet.

Mivel a hatóság nem vizsgálja a köztéri szökőkutak vizét, az abban lévő kórokozók köre sem ismert pontosan. Az esetleges fertőzések megelőzése érdekében fontos a nyári melegben a higiénés szabályok betartása. Vagyis a népegészségügynél arra intenek: a szökőkutak vizét fürdésre, pancsolásra, hűsítésre használni nem szabad.

A takarítás során sajnos rendszeresen találnak például nejlonzacskót, használt óvszert (!), kisebb ruhákat és rengeteg cigarettacsikket is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában