Emlékezünk a múltra, és levonjuk a tanulságokat

2018.08.21. 07:00

Ilyen volt a megemlékezés államalapításunk ünnepén, a Szalki-szigeten

Egész napos programsorozatot kínált Dunaújváros augusztus 20-án, a Szalki-szigeten zenével, tánccal, ünnepi műsorral.

Balla Tibor

Az ünnepi megemlékezést Cserna Gábor polgármester szavai nyitották. Beszédében kijelentette, augusztus 20., az államalapítás ünnepe alkalmas arra, hogy emlékezzünk a múltra, és levonjuk a tanulságokat eleink cselekedeteiből, hogy tervezzünk: milyen országot, milyen várost építünk magunknak és utódainknak. Mint mondta, I. István királyunk egy független országot teremtett, mert tudta, csakis szabad ország tudja ellátni legfőbb feladatát, védelmet nyújtani a Kárpát-medencében élő magyaroknak és más nemzeteknek.

 

Nekünk a XXI. században az a feladatunk és felelősségünk, hogy megvédjük a Szent István által képviselt értékeket – fogalmazott. „Meg kell látni, és meg kell érteni azt a küzdelmet, ami jelenleg Európában zajlik. A világban vannak olyan csoportok, amelyek úgy gondolják, elég erősek ahhoz, hogy alárendeljék az egész kontinenst saját érdekeiknek. Nem kisebb a tét, mint Európa erőforrásainak a megszerzése, ami nem kevesebb, mint 7 ezer milliárd euró. Szent István népeként azonban mi nem fogunk lemondani önálló államunkról. Erről döntöttünk 2010-ben, 2014-ben, 2016-ban, 2018-ban. Ne legyenek kételyeink a jövő évi európai parlamenti választások tétjét illetően sem. 2019 májusában is arról fogunk dönteni, merre haladjon Európa.”

A Vasas táncosai segítettek a megáldott új kenyér szétosztásában Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Cserna Gábor kiemelte, „szűkebb hazánk, Dunaújváros fejlődését is munkára alapozzuk. Városunk vezetése bírja a kormány bizalmát, így komoly kormányzati és uniós támogatások érkeztek és érkeznek hozzánk.” Számos példát sorolt a polgármester, a többi között a nyár elején átadott élményfürdőt, a sziget fejlesztését, a Vasvári és a Petőfi iskola befejezett, a Dózsa iskola megkezdett felújítását, megemlítette a Zöld város projekt keretében megújult Főtér kávézót. Szót ejtett a közeljövő terveiről is, amelyekben szerepel a Szigeti út, a Ruhagyári út, a Budai Nagy Antal út, a Dózsa György út egy újabb szakasza, valamint a déli iparterület gyűjtőútjának megépítése és a Fabó Éva Sportuszoda felújítása, továbbá a 630 milliós beruházással készült európai szintű küzdőcsarnok átadása is. Büszkeséggel beszélt a Szalki-sziget fejlődéséről. „Amikor egy város ilyen lehetőségeket kap, körültekintően kell eljárnia” – jelentette ki.

A programoknál gondoltak a fiatalokra is

Stermeczky András evangélikus lelkész, Kovács István görögkatolikus parókus, Böttger Antal református lelki pásztor és Szeleczky Csaba katolikus helyettes plébános szólt az egybegyűltekhez, majd utóbbi megáldotta az új kenyeret, amit Cserna Gábor polgármester és Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester szegett meg és osztott szét az ünneplők között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában