tömör valóság a múltból

2018.08.07. 08:00

Huszonöt éve még súlyos kenyérgondokkal küzdött Dunaújváros

Nem éppen a legjobb aratási időszakot zárták a gabonafélékkel foglalkozó agrárgazdaságok huszonöt évvel ezelőtt. A múltidéző képlet röviden: kevés a gabona, magasak az árak.

Szabó Szabolcs

Huszonöt évvel ezelőtt, augusztus 10-én A Hírlap címlapján közölte a tömör valóságot: „Kenyér lesz…” A nem éppen optimista hangvételű cikkben az alábbiakkal szembesülhettek az olvasók:

„A gabonafélék nem adtak jó termést az idén. Az aszály a kalászosok mennyiségén és minőségén is egyaránt érezhető. A gazdaságok szakembereinek egy hónappal ezelőtti előrejelzése bevált: besült, összeaszott kalászosok éppen hogy minimális nyereséget hoztak. Az aratás befejeztével elkészített összesítések szerint az utóbbi 10-15 évben nem volt ilyen gyenge termés. Búzából hektáronként átlagban 3,4 tonna termett. A takarmánygabonából még ennél is kevesebb. A kenyérnekvaló már a tárolókban van, a mennyiséggel nem lesz gond. Az ár viszont már nem ilyen stabil. A búza felvásárlási ára is emelkedett a tavalyihoz képest, és a feldolgozás költségei is, mindezek pedig a liszt, majd a kenyér árában is jelentkeznek majd.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában