Szent István örökségéhez méltón ünnepeltek

2018.08.22. 14:00

Államalapításunkra emlékeztek Baracson, Nagyvenyimen és Kisapostagon

Ünnepi gondolatok és az új kenyér volt a központi vezérfonal.

HL

Augusztus 20-án délelőtt 10 órakor az apátszállási templom kertjében felállított sátor alatt Várai Róbert, Baracs polgármestere rendhagyó történelmi ismeretterjesztő előadással emlékezett szentistváni örökségünkre, a magyar kereszténység kialakulásának eseményeire. Az ünnepség tiszteletére Rohonczi István ROHO festő, szobrászművész elhozta Szent Istvánt ábrázoló mellszobrát, ezzel is emelve a rendezvény hangulatát. A szentistváni kor történelmi áttekintése után a baracsiak új kenyerének megszegésével zárult az ünnepség.

 

István király mellszobrát is bemutatta a résztvevőknek Várai Róbert Fotók: HL

Nagyvenyimen is ünnepélyes keretek között tartották a község augusztus huszadikai rendezvényét. A hagyományok mentén ezúttal is a Szent Bernát Arborétumban gyűltek össze az ünneplők, ahol Böttger Antal református lelkész és Kristofory Valter katolikus plébános emlékeztetett kereszténységünkre, gyökereinkre. Böttger Antal hangsúlyozta, sokszor elfeledkezünk arról, amink van, és azt próbáljuk számba venni, amink nincs. Hogy mink van, azt igazán csak akkor tudjuk, ha elveszik tőlünk. A búza, az aratás, a munka, a kenyér és hozzá kapcsolódóan a családok egysége mind olyan érték, amelyre hittel és büszkeséggel kell vigyáznunk. A szép gondolatok után a megjelenteket Vargáné Kaiser Katalin köszöntötte, aki szintén István király történelmi munkásságát és ünnepünk fontosságát emelte ki. István király a hit sziklájára építette a hazát – mondta Nagyvenyim polgármestere. Az ünnepi mozzanatok folytatásában verset mondott Komjáti János és Csizmadia György. Az Aranydaru Dalkör aratódalokat énekelt. Végül a Nagyvenyimi Táncegyüttes műsora zárta a kulturális blokkot. A fellépők után Vargáné Kaiser Katalin polgármester Kristofory Valter katolikus plébánossal közösen szegte meg az új kenyeret.

Néptáncos műsor színesítette a nagyvenyimi augusztálist

Kisapostagon az evangélikus templomban Stermeczki András lelkész a szentistváni ünnephez kapcsolódó gondolatai után a dunaújvárosi Sándor Frigyes Zeneiskola harmonikaegyüttese adott koncertet. Kisapostagon negyedik alkalommal tartották az evangélikus templomban államalapításunk évfordulójának ünnepét. Az idén először az Orvosi Rendelőért és Teljes Emberért Alapítvány anyagi támogatásával jöhetett létre a nagyszerű és bensőséges hangulatú rendezvény.

A zeneiskola harmonikazenekara adott koncertet Kisapostagon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában