A vízi rendészet télen-nyáron őrzi a nyugalmat

2018.08.09. 11:30

A Dunán és a szabadstrandon is minden a legnagyobb rendben

Nincs mitől tartania azoknak a dunaújvárosiaknak, akik a víz közelében szeretnék tölteni a forró nyári napokat. A nagy Dunán és a szabadstrandon is minden a legnagyobb rendben van, a rend őrei itt is figyelnek a biztonságra.

Tóth Alexandra

Fodor Tamás szolgálatparancsnok, a vízi rendészet épülete előtti kikötőben Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A dunai hajósok és csónakázók ellenőrzése, a fürdőzők felügyelete, a horgászok figyelemmel tartása és segítségnyújtás, valamint a fentiekre vonatkozó szabályok betartatása a feladata a vízi rendészet munkatársainak, meséli Fodor Tamás szolgálatparancsnok.

Nem sodorhat bajba a Duna

Mondhatni, hogy egy nyugodt munkakörről van szó, mert a dunaújvárosiak kifejezetten szabálykövetőek. Nincs túl sok akció, mert mind a horgászok, mind a fürdőzők, mind a vízen közlekedők ismerik kötelességeiket és jogaikat is. Elsősorban utóbbi két csoporttal foglalkoznak a vízi rendészek. A kikötőkben veszteglő hajósok rutinszerű ellenőrzése során okmányokat kérnek és szondáztatnak, de a Duna ezen szakaszán megforduló valamennyi kapitányt és személyzetét általában már jól ismerik a rendőrök, a papírjaik rendben vannak és a szonda is negatív.

Szabálykövetőek a dunaújvárosi strandolók és a környék hajósai

A kis géphajók, mint a motorcsónakok vagy az egyszerű, evezős csónakok esetén általában a felszerelés kisebb hiányát állapítják meg, többnyire a jármű névtáblája hiányzik, amin fel kell tüntetni a tulajdonos nevét, a csónak tárolási helyét, esetleg elérhetőségeit. A fürdőzőkkel sem történt még komolyabb atrocitás. A nagy Duna területén köztudottan nincs kijelölt fürdőzőhely, csak a szabadstrandon úszkálhatnak az emberek büntetlenül. Ezt többnyire tudomásul is veszik a strandolók, ha viszont mégis tiltott helyen próbálkoznak, az esetek túlnyomó többségében egy figyelmeztetés is elég. A horgászok elsősorban a halászati őrszolgálat hatáskörébe is tartoznak, de a vízirendőrök is ellenőrizhetik az irataikat, a botok számát és a fogást is, és szabálytalanság esetén értesítik a halászati őrszolgálatot, akik átveszik az adott ügyet.

Fodor Tamás szolgálatparancsnok, a vízi rendészet épülete előtti kikötőben Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Fodor Tamás azt mondta, a mostani, csapadékmentes időszakban körültekintőbben kell vízre szállni a Duna alacsony szintje miatt, és mindenképpen érdemes tájékozódni a Vízügy honlapján az aktuális vízállásról, és ha az túl alacsony, nem megfelelőek az időjárási körülmények vagy hiányos a hajós helyismerete, ne induljanak el. Egyelőre nincsenek lezárt szakaszok a környékünkön, de a vízszint tovább apadhat, hiszen még legalább egy hétig nem várható számottevő csapadék. Ha a felkészültség ellenére is bármilyen fennakadás történik, műszaki hibát, balesetet vagy egyéb haváriát észlelnek a vízparton és vízen tartózkodók, mindenek előtt tárcsázzák bizalommal a 112 -t és minden esetben a hatósághoz forduljanak először.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában