Felejtsük el a régit, itt van az új

2018.07.06. 07:00

Érdemesebb az idei zöldséget venni – A dunaújvárosi piacon jártunk

Krumpli, vöröshagyma, sárgarépa, gyökér, karalábé – érdemesebb már az ideit vennünk, mert a tavalyi úgy járt, hogy megvénült…

Jakab Klára

Csak látszatra előnyös a fösvénység. Ha próbálkoznánk mondjuk az olcsóbb tavalyi fokhagymával, annak nagy mérgelődés lenne a vége, mert a hártya alatt a gerezdek barnásan aszottak, ám a drágább, ez évi termés bezzeg szagosan, olajosan, aromásan múlja felül érzékeinket. Naná, hogy tapasztalatból beszélek…

Csak az idei

Nyár derekán járunk, minden megtermett, beérett, lépjünk túl a „jó még a tavalyi” garasoskodáson, és vegyük meg az idei portékát. Szeressük magunkat azzal, hogy egészséges táplálékot veszünk, s eszünk.

Az nem baj, ha van kicsi hibája, a fa alá potyogott savanykás nyári alma direkt úgy jó, hogy belecsipkedtek a seregélyek, lakmározott belőle a kukac, megmászta a hangya. Ebből sütjük majd a legjobb pitét. A fonnyadt paprika íze sem árulkodik a rántotta alól, sem a görbe – ettől aztán szabványon kívüli – uborka nem ugrik ki a tálból, hogy neki valami hibája lenne. Megtanít a szükség rá, hogy a fazékban semmi nem panaszkodik.

Bezzeg a termelők! Itt is ott is méltatlankodva tárgyalják az üzemanyag árának emelkedését, meg a forint mélyrepülését, ami annyit jelent, hogy a drágulás előbb-utóbb a piaci árakon is meglátszódik majd. A piacon ugyanis a szemünk láttára bizonyosodnak be a bonyolult közgazdasági tételek.

Az árak?

Csodaszép cukkinit vehetünk csupán 60 forintért kilóját, tököt már 150 forintért, fejes káposztát 300-ért. A zöldborsó kilója 800 forint (Nem!, kérem, nem mozizunk, hogy télen mibe fog kerülni a fagyasztott!), a zöldbabot 450 forintért adják. A paprika 200 forintnál kezdődik, és apróbb paradicsomot is vehetünk 350 forintért. A cseresznye 500, a meggy 400–500, az őszibarack 350–600 forint között kapható. Szilva is van, többféle, 300 és 500 forint között mérik kilóját. A görögdinnye kilója 200, a sárgadinnye 350 forintba kerül. Több helyen is árultak fekete áfonyát, kilója 2500 forint. Tavaly pompás dzsem készült belőle, de ennyiért, nem is tudom… várjunk még vele.

Szuper édes desszertkukorica, tízperces főzési idővel – szó szerint Fotó: Hankusz Kálmán / DH

Nicsak, a csemegekukorica ára az egyik standon lefogyott 100 forintra, zsenge, tejes, ebből feltétlenül veszünk, de ez esetben nem alkudozunk az árból. (Jó ötven éve nemigen vettünk kukoricát. A mai kőtár helyén, meg a város határában mindenütt hatalmas kukoricatáblák voltak, a suttyó kölykökkel azt dézsmáltuk. A csősz, ha volt is, öreg volt és lassú, mi meg fiatalok és fürgék. A csínyt megvallhatjuk ugyan, de jóvátenni nem lehet. Elringatjuk hát a lelkiismeretet, hogy a kukorica árán nincs alku.)

Ezt is, azt is

Az áruházláncok csalogatása közben igencsak csábító: a finom hűvösben plázázhatunk, és némely áru áron alul olcsó: krumpli, dinnye, paradicsom – csak aztán figyeljünk, nehogy úgy járjunk, mint kisgyerek a cukorkaboltban: ezt is vegyük, azt is vigyük.

Mindig elkalandozunk, pedig a zöldbabról lenne ma szó, ami egyébként többnyire sárga, és ha nem is viselhet bundát, mint a jómódú húsok, azért egy pongyolát adhatunk rá. Szóval jövő héten innen folytatjuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában