Az előre elfogadott tervek szerint haladnak

2018.07.16. 11:00

Épül a piactér, megújul a Béke tér Dunaföldváron

Jól halad az új piactér építése Dunaföldváron. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyertes pályázat 310 millió forintnyi összegéből és több mint 71 millió saját erőből végre megvalósulóban van a Vak Bottyán téri területre készült terv, amely a piactér technológiai, infrastrukturális és építészeti fejlesztését szolgálja.

L. Mészáros Irma

Már a bazaltköveket is elkezdték lerakni a Béke téren Fotó: L. Mészáros Irma / DH

Az elmúlt hónapokban lebontották a régi szerkezetű pályatesteket. Megtörtént a közművek kiváltása, föld alá helyezése, s folyamatban van az új csarnokszerkezet építése. Már emelkednek az oszlopok, a falak. Ebben a hónapban megkezdődik a burkoláshoz az alapozás és a burkolatok kiépítése.

Új járdákat építenek akadálymentes útburkolati csatlakozásokkal

A tervek szerint – mint korábban már beszámoltunk róla – L alakban két új épületet emelnek: egy félig zárt és egy nyitott részt, amelyekben fixen telepített műkőasztalok lesznek. Az egyik épületben található majd a kiszolgáló vizesblokk, az akadálymentes szociális helyiség, egy irodahelyiség, egy hulladéktároló és egy raktár, valamint vízvételi és kézmosó lehetőség. Kerékpártároló is épül. Új járdákat építenek akadálymentesített útburkolati csatlakozásokkal. Új közlekedési útvonalat, a Duna utca felőli oldalon parkolókat alakítanak ki. A munkák befejezését novemberre remélik, a karácsonyi ünnep előtti piacot már szeretnék az új helyszínen tartani.

Ez a terület a földvári őstermelők számára a rövidláncú értékesítés megfelelő helyszíne lesz. Örömmel indítanának bolhapiacot is, hiszen a városvezető is fontosnak tartja, hogy a másoknak még használható tárgyak gazdát cseréljenek. De más funkciót is szánnak az új térnek: városi rendezvények, koncertek szervezhetők majd, így közösségi térként is működhet.

Már a bazaltköveket is elkezdték lerakni a Béke téren Fotó: L. Mészáros Irma / DH

Az egyik legnagyobb vissz­hangot kiváltó beruházás a városközpontban lévő Béke téri park és parkoló felújítása. A városlakók sajnálták a kivágott fákat, de a munkák miatt szükség volt az áldozatra. A tavasz végén megkezdett munkák során szétbontották a régi burkolatot, kiváltották az összes vezetéket. Új csapadékvíz-csatorna, telekommunikációs kábel, elektromos hálózat került a föld alá. Elkezdődött a rétegrendek kialakítása az új burkolatok alá, sőt már a ba­zaltkövek elhelyezése is.

A Béke téren lévő üzletek, vállalkozások vezetőivel jó a munkakapcsolat – mondja Horváth Zsolt polgármester, s köszöni az ott dolgozók és minden arra járó türelmét, hogy a kellemetlenségeket elviselve támogatják a munkát.

A burkolatok elhelyezése után új térvilágítás, új padok szépítik majd a teret, s természetesen a parkosításról, a fák ültetéséről sem feledkeznek el. Karógyökerű fák kerülnek majd a földbe, s bíznak a város irányítói abban, hogy az új burkolatú, megszépült park sok örömet szerez majd a lakóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában