Önként és dalolva dolgoztak

2018.07.31. 17:00

A cserkészek már belakták a Szalki-szigetet, és már munkát is végeztek

Hétfőn már kimozdultak a Szalki-szigetről a 20. Közép- európai Cserkészdzsembori, a CEJ (Central European Jamboree) résztvevői. Természetesen segíteni indultak.

Balla Tibor

Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

„Cserkész fel a fejjel”

Harsogott az énekszótól a Dunaújvárosi Óvoda Római városrészi tagóvodája tegnap délelőtt, ugyanis a 3 őrs, vagyis 30 cserkész indulót énekelve érkezett meg, hogy rendbe tegye az ovi udvarát. Egészen a Dózsa mozi buszmegállójától dalolva masíroztak. Odaérkezésük során segítettek az udvari takarításban, gyomláltak, összegereblyézték a kertet, felásták a homokozót, a lányok lemosták az ablakpárkányokat és az udvari játékokat. Mindezt kedvesen, vidáman. Mindeközben barátságok is szövődtek a román, szlovák, cseh kiscserkészek között. Persze nem csak ők indultak segítő munkára ma reggel, 2 őrs a Margaréta és 2 őrs az Eszterlánc tagóvodába ment hasonló munkát végezni.

Megtalálták az ideális helyszínt a táborhoz

Játszva tanulnak

Ráadásul ma is ugyanennyien érkeznek dolgos kezeikkel, sőt, csütörtökön összesen 170 gyerek a Rómaira érkezik segítő szándékkal. A tegnap indult négynapos programblokk része társadalmi szerepvállalásként az önkéntes munka is, hiszen az is fontos számukra, hogy akár fizetés nélkül is igényes munkát kell végezniük, ráadásul szeretettel, odaadással. Ez jól illeszkedik egyik mottójukhoz, a ­játszva tanuláshoz. A tegnapi napon a Jószolgálati Otthonban falfestést vállaltak a cserkészek, a Szent Pantaleon Kórházban pedig kertrendezésre vállalkoztak. Ez utóbbi munkára cseh cserkészek érkeztek, egy szál magyar kísérővel, Beöthy-

Molnár Kingával. Nem szokatlan számukra a munka, a cserkészek gyakran végeznek hasonló tevékenységet. Az itt töltött egy hét alatt lényegében minden táborozó eljut legalább egy alkalommal ilyen munkára.

A vízi sportok is kiemelt szerepet kapnak a tábor ideje alatt Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

 

Jöttek, láttak, imádták

Hegedűs Szilveszter cserkész segédtiszt, a CEJ főszervezője elmondta, eredetileg a Balatonnál szerették volna megrendezni a 20. Közép- európai Cserkészdzsemborit, hiszen a külföldiek számára az tűnt a legvonzóbbnak. Azonban a Balatonnál nem találtak megfelelő befogadókészségre. Cserkészberkeken belül már tudtak a Szalki-szigetről, és úgy gondolták, megnézik a helyet. Alaposan meg is lepődtek, mert messze nem ilyennek képzelték Dunaújvárost. Idejöttek, meglátták, és megállapították, ez a tökéletes helyszín, jobb nem is lehetne. Ilyet, ahol a víz, az árnyék, a nagy zöldfelület együtt jelen van, és még a városhoz is közel mindez. A segédtiszt fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a DVG Zrt. munkatársa, Arnold Miklós milyen hathatós segítségükre volt. Állítja, a szervezésben heteket spórolt meg számukra, ugyanis azonnal tudta, mi, hogyan, hová kell.

A jógaoktató egyenesen Észtországból érkezett Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A világ minden tájáról

A harmadik nap derekán a főszervező úgy látja, hogy a cserkészek remekül érzik magukat nálunk, a programok flottul működtek eddig. A városba is kijutnak előbb-utóbb, a jótékony munka is egyrészt erről is szól, és a héten még a városiakkal közös játékra is készülnek. Bár alapvetően a Visegrádi négyek országainak cserkészei táboroznak nálunk, de vannak a szigeten Franciaországból, Romániából, Horvátországból, de még a Fülöp-szigetekről is érkezett egy ember, a jógaoktató pedig Észtországból utazott ide. A cserkészek több, mint negyvenmillióan vannak a világon, és a dzsembori egy nyitott fórum számukra, ha kíváncsi rá, vagy éppen erre jár, akkor szívesen fogadják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában