Történelem, kreativitás és játék

2018.07.25. 17:30

A koronázóvárosban is töltöttek egy napot a földvári táborozók

A magyar szentek korát és életét ismerhették meg játékosan azok a gyerekek, akik részt vettek a Dunaföldvári Művelődési Központ és Könyvtár által meghirdetett idei történelmi táborban.

L. Mészáros Irma

A Fafkáné Simon Ildikó művelődésszervező vezetésével és tematikájával, Szabó Ágnes dráma- és kézműves-tanár kreatív ötleteivel, Holmi Melinda kulturális munkatárs és Mondovics Milena történelem–német szakos egyetemista-diákmunkás segítségével megvalósult egyhetes táborban huszonegy gyermek vett részt a most végzett első osztályostól a hetedikesig.

A gyerekek eljátszották zoknicsataként a muhi ütközetet

A magyar történelem és egyháztörténet jeles ­alakjai közül Szent István, Szent László és Szent Margit alakját választották ki a szervezők. A gyerekek vetített képes rövid előadásban tájékoztatást kaptak a korról, hallgattak legendákat, majd maguk is belehelyezkedhettek a múltba, az adott személy életébe. Történelmi jelentőségű tárgyakat készítettek: a koronázási ékszereket, közösen egy óriási palástot, Szent László pajzsát, Margit kínzóövét és korbácsát. De készítettek a várudvaron óriási terepasztalt homokból, s a kialakított Sajó, Hernád, Takta közé felállították az elkészített magyar tábort: sátrakat, szekereket, katonákat. Eljátszották zoknicsataként a muhi ütközetet, a strandon Szent László legendáját. Elkészítették, a Vár Étterem dolgozói segítségével megsütötték, s természetesen meg is ették az országalmát muffin formában. A kreatív feladatok mellett több évszázados népi énekeket tanultak a három szentről.

A tábor lelkes csapata a saját kezűleg elkészített koronázási ékszerekkel – a kreatív feladatok mellett
több évszázados népi énekeket tanultak a három szentről Fotók: L. Mészáros Irma / DH

Hogy még közelebb kerüljenek a történelmi emlékekhez, egy napot a Magyar Királyság fővárosában, a koronázóvárosban, Székesfehérváron töltöttek. Haraszti Zsigmond, a Szent István Király Múzeum néprajzkutatója, múzeumpedagógusa vezetésével megnézték a Romkertet és élvezetes múzeumi foglalkozáson vettek részt. Jártak az Egyházmegyei Múzeumban, majd a Koronás játszóparkban. A tábor zárásakor mindazok, akik a hét folyamán a lovagi erényekből a legtöbb pontot gyűjtötték, szentté avatási szertartás részesei is lehettek.

Szabó Ágnes (b) és Czompó Hanna a szertartáson

A táborba a helyi gyermekeken kívül a környékbeli településekről is jöttek, sőt távolabbról olyanok, akik a földvári nagyszülőnél töltött nyaralást színesíthették ezzel az érdekes programmal.

A tábort anyagilag támogatta a Pécsi Egyházmegye, a homokot Barta Ferenc vállalkozótól, a születésnaposok köszöntésére a tortát Medgyesi Zsolt cukrásztól kapták, a strandon pedig Szeleczky Gabriella aquafitness foglalkozásán vettek részt.

A történelmi hangulatot árasztó földvári várudvar és az Ispánház remek helyszín volt ehhez az időutazáshoz. A gyerekek nagyon jól érezték magukat. Jövőre visszajövünk, mondták sokan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában