mesés sziget

2018.06.05. 07:00

Bátran látogatható a népszerű szabadstrand

Az Országos Közegészségügyi Intézet legfrissebb jelentése szerint a Szalki-szigeti szabadstrand egy kiváló és egy jó minősítést kapott. De mit is mérnek pontosan a szakemberek?

Szabó Szabolcs

A jó idő sokakat a vízhez csábít, Gabányi Viktória hétfőn délután a kedvelt fürdőhelyen Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Kiváló minősítés a szabadstrandnak

Számos európai uniós és magyar szabályrendszer határozza meg mindazt, hogy miként is lehet szabadtéri fürdőhelyen strandot üzemeltetni. Egy korábbi ÁNTSZ-jelentés szerint a szabadvízi fürdővizek uniós irányelvek szerinti minősítését négy év bakteriológiai vizsgálat eredményei alapján határozzák meg, figyelembe véve a vízminőség változásait és az esetleges egyéb egészségkockázatokat is. Ennek nyomán kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést adnak.

A jó idő sokakat a vízhez csábít, Gabányi Viktória hétfőn délután a kedvelt fürdőhelyen Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

 

Többször vizsgálnak

A nyitás előtt a járási hivatalok népegészségügyi osztályai minden strandot ellenőriznek. A szabadvízi fürdőhelyeken általában egy szezon alatt négyszer vizsgálódnak – nyitás előtt és nyáron havonta egyszer – az üzemeltető által megbízott akkreditált laboratóriumok. A szabadvízi fürdővizek esetében a mintavétel mellett azt is megnézik, hogy a víz felületén van-e szennyeződés, vagy megfigyelhető-e intenzív hínárosodás. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ez a kék algának nevezett, „allergén toxinokat termelő baktérium” elszaporodását jelenti. Ennek jele a víz kékeszöld elszíneződése, zavarosodása, esetleg habzása.

A helyi szabadstrand vízmintájának értékelése kiváló minőségű lett

A levett vízmintákban két bakteriális paraméter jelenlétét vizsgálják, amelyek szennyvízi eredetű szennyeződésre és az ebből adódó egészségkockázatra utalhatnak. A dunaújvárosi Szalki-szigeten hivatalosan a legutóbbi minta szerint a vízminőség kiváló minősítést kapott.

Folyamatos bővítés

Az utóbbi három évben Dunaújváros városvezetése folyamatosan fejleszti a Szalki-szigeten található kempinget és közvetlen kerületét is. A népszerű szaunapark mellett egyre több dunai vízi túrázó keresi fel a dunaújvárosi állomáshelyet, és számos külföldi csoport is táborozott már idén is a helyi kempingben. A nagyobb nyári rendezvények pedig még csak most kezdődnek. A Szalki-szigeti kemping több könynyűzenei fesztivál központi helyszíneként is szolgált. A többi között itt rendezkedik be a közel 30 ezer látogatót vonzó nemzetközi Rockmaraton fesztiválbázisa is. A terület érintett a Modern városok programban is. A tervek szerint itt új futópálya, kikötő is épül majd a közeljövőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában