2018.06.29. 11:30
Csupa zöld – ezt kínálja az újvárosi piac
A rakható és tölthető zöldségek szezonja van, használjuk ki a lehetőséget. Télen mit meg nem adtunk volna egy kis töltött cukkiniért, csőben sült zöldbabért, rakott káposztáért…
Sőt, minden tökféle tölthető! Még az uborka is, és nem kell hozzá sok szakácstudomány: ami maradék van a hűtőszekrényben, azt mind csak beledinsztelhetjük: szalonnavég, kolbászdarab, sonkaszelet, gomba, végül főtt tojással, reszelt sajttal díszíthetjük. Olyan étel, amit a futballmeccs előtt betolunk a közepes lángú sütőbe, s a félidőben már tálalhatjuk is az elégedett szurkolóknak.
A háziasszonyok némelyike most is tanácstalanul toporog a piacon, de nem annyira a „mit is főzzek?” ötlettelensége ül az arcukon, hanem a bőség zavarával küszködnek. Annyi minden van, annyi mindent lehetne alkotni. Krumplisat? Zöldségeset? Gyümölcsöset? Nálunk a család sem segít, a kérdésre, hogy mit főzzek, a három férfi három választ ad: nem tudom, nekem mindegy, rád bízom. A tromf persze nem marad el: azt esznek, amit kapnak.
A burgonya szép is és olcsó is (180–220 között mérik kilóját), de krumplit egész évben ehetünk… A káposzták is megfizethető árban vannak (320–480 forintba kerül), most kell a kelt enni, főzeléknek jó köménymagosan, darált hússal rakva, vajasan párolva. Majd’ mindegyik zöldféle elkészíthető e módokon, a zsenge leveleseknek csak egy ellenségük van: a vastag rántás, ami a szegénységből maradt ránk, ugyanis így próbálták a vékony levest gazdagítani.
Zöldség, karfiol, karalábé, zöldborsó, zöldbab – ej, de jó kis levesek készülhetnek. Hogy a zöldeknél maradjunk, egy jó spenót is fogunkra való lenne, fasírttal, tócsnival, vagy, ahogy legutóbb hallottam, bundáskenyérrel. Még mindig (!) 700-800 forint a spenót kilója, pedig már benne járunk a nyárban, ugyan mikor óhajt olcsóbb lenni?! Karalábét is most kell venni, enni, amikor még nem fás. Mondjuk a darabonkénti 180–250 forintos ára elgondolkodtat, mert volt idő, amikor kilóra vettem. Nem tegnap volt, na.
Vitaminban gazdag
A gyümölcsök között örömmel fedeztem fel az áfonyát, leírni sem merem, 3000 forint kilója, a ribiszkét 2000-ért, az egrest 800 forintért kínálták. Csak kínálták, mert végül dinnyéket vettünk, 250-ért a sárgadinnye kilója remek üzletnek bizonyult. Ezúttal édes, ízes, zamatost fogtunk ki, de lehet, hogy egyedül kell megennünk, ha a focidrukkerek söröznek. A sárgadinnye a szépségipar nagy felfedezettje, emellett sok előnyös élettani hatással bír, olyannyira, hogy gyógynövényként tartják számon, vitaminok, ásványi anyagok tucatját gyűjti össze, hogy épülésünkre szolgáljon: kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, magnézium, réz, cink és króm, A-vitamin, tiamin, folsav és C-vitamin.
Gyógyhatását béta-karotin tartalmának köszönheti, vagyis minden gyulladásos és lázas betegségre kiváló gyógyír. Női problémák kezelésére kiválóan alkalmas a sárgadinnye, főleg akkor, ha a menstruáció rendszertelen vagy erős. A gyümölcs hatékonyságának a sora még mindig nem ért véget: élénkíti a veseműködést és ezen kívül a köszvény, az epekő és a reuma egyik legjobb ellenszere. Kimagaslóan jó hatással van az immunrendszerre, tisztít, eltávolítja a fájdalommal járó lerakódásokat a test minden részéből így a bokából és a csuklóból is A szem, a bőr, védelmezője, és egész testünk immunerősítését, hidratálását végzi. Ezt a gyümölcsöt vétek pürésíteni, sorbetként tálalni, alkohollal beinjekciózni. Hűteni, kockázni, és kész. Amíg pötyögve ennek az írásnak a végére értem, odalett egy fél dinnye, hűtve, kockázva…