piaci körkép

2018.06.29. 11:30

Csupa zöld – ezt kínálja az újvárosi piac

A rakható és tölthető zöldségek szezonja van, használjuk ki a lehetőséget. Télen mit meg nem adtunk volna egy kis töltött cukkiniért, csőben sült zöldbabért, rakott káposztáért…

Jakab Klára

Sőt, minden tökféle tölthető! Még az uborka is, és nem kell hozzá sok szakácstudomány: ami maradék van a hűtőszekrényben, azt mind csak beledinsztelhetjük: szalonnavég, kolbászdarab, sonkaszelet, gomba, végül főtt tojással, reszelt sajttal díszíthetjük. Olyan étel, amit a futballmeccs előtt betolunk a közepes lángú sütőbe, s a félidőben már tálalhatjuk is az elégedett szurkolóknak.

A háziasszonyok némelyike most is tanácstalanul toporog a piacon, de nem annyira a „mit is főzzek?” ötlettelensége ül az arcukon, hanem a bőség zavarával küszködnek. Annyi minden van, annyi mindent lehetne alkotni. Krumplisat? Zöldségeset? Gyümölcsöset? Nálunk a család sem segít, a kérdésre, hogy mit főzzek, a három férfi három választ ad: nem tudom, nekem mindegy, rád bízom. A tromf persze nem marad el: azt esznek, amit kapnak.

A jótékonyan jóízű sárgadinnye, a nyár egyik adománya baráti áron kapható Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A burgonya szép is és olcsó is (180–220 között mérik kilóját), de krumplit egész évben ehetünk… A káposzták is megfizethető árban vannak (320–480 forintba kerül), most kell a kelt enni, főzeléknek jó köménymagosan, darált hússal rakva, vajasan párolva. Majd’ mindegyik zöldféle elkészíthető e módokon, a zsenge leveleseknek csak egy ellenségük van: a vastag rántás, ami a szegénységből maradt ránk, ugyanis így próbálták a vékony levest gazdagítani.

Zöldség, karfiol, karalábé, zöldborsó, zöldbab – ej, de jó kis levesek készülhetnek. Hogy a zöldeknél maradjunk, egy jó spenót is fogunkra való lenne, fasírttal, tócsnival, vagy, ahogy legutóbb hallottam, bundáskenyérrel. Még mindig (!) 700-800 forint a spenót kilója, pedig már benne járunk a nyárban, ugyan mikor óhajt olcsóbb lenni?! Karalábét is most kell venni, enni, amikor még nem fás. Mondjuk a darabonkénti 180–250 forintos ára elgondolkodtat, mert volt idő, amikor kilóra vettem. Nem tegnap volt, na.

Vitaminban gazdag

A gyümölcsök között örömmel fedeztem fel az áfonyát, leírni sem merem, 3000 forint kilója, a ribiszkét 2000-ért, az egrest 800 forintért kínálták. Csak kínálták, mert végül dinnyéket vettünk, 250-ért a sárgadinnye kilója remek üzletnek bizonyult. Ezúttal édes, ízes, zamatost fogtunk ki, de lehet, hogy egyedül kell megennünk, ha a focidrukkerek söröznek. A sárgadinnye a szépségipar nagy felfedezettje, emellett sok előnyös élettani hatással bír, olyannyira, hogy gyógynövényként tartják számon, vitaminok, ásványi anyagok tucatját gyűjti össze, hogy épülésünkre szolgáljon: kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, magnézium, réz, cink és króm, A-vitamin, tiamin, folsav és C-vitamin.

Gyógyhatását béta-karotin tartalmának köszönheti, vagyis minden gyulladásos és lázas betegségre kiváló gyógyír. Női problémák kezelésére kiválóan alkalmas a sárgadinnye, főleg akkor, ha a menstruáció rendszertelen vagy erős. A gyümölcs hatékonyságának a sora még mindig nem ért véget: élénkíti a veseműködést és ezen kívül a köszvény, az epekő és a reuma egyik legjobb ellenszere. Kimagaslóan jó hatással van az immunrendszerre, tisztít, eltávolítja a fájdalommal járó lerakódásokat a test minden részéből így a bokából és a csuklóból is A szem, a bőr, védelmezője, és egész testünk immunerősítését, hidratálását végzi. Ezt a gyümölcsöt vétek pürésíteni, sorbetként tálalni, alkohollal beinjekciózni. Hűteni, kockázni, és kész. Amíg pötyögve ennek az írásnak a végére értem, odalett egy fél dinnye, hűtve, kockázva…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában