támogatásból valósították meg

2018.06.23. 11:30

Felavatták a szépen felújított könyvtárat Baracson

A községben mindig történik valami, még akkor is, ha ez a kívülállónak éppen fel sem tűnik. Pedig érdemes odafigyelni a községre, mivel az idei évben jelentős fejlesztések megvalósulásának tanúi lehetünk. Közülük is a legújabb befejezett projekt a könyvtár megújítása, amelyet számos érdeklődő előtt ünnepélyesen avattak fel június 21-én, csütörtök délután.

Horváth László

– Egy település fejlődésének nemcsak az a mérőfoka, hogy mennyi utat, járdát, épületet adnak át, hanem az is nagyon fontos, milyen közösséget tudnak teremteni a lakók. Baracson folyamatos ez a közösségépítés – köszöntötte a könyvtáravató ünnepség résztvevőit a térség ország­gyűlési képviselője, Varga Gábor.

Baracson folyamatos a közösségépítés, mondta Varga Gábor

A rendezvényen először a könyvtár vezetője, Gárgyán Attiláné ismertette röviden az intézmény történetét. Az első leltári szám bejegyzésének dátuma 1959. február 10-e volt. Az azóta eltelt időben három helyen is várta olvasóit a könyvtár. Baracs-Templomoson és Baracs-Apátszállás mindkét részén működtetett a település bibliotékát, amelyet később egyesítettek. A jelenlegi helyén 1992-ben lelt otthonra. 2017-től a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően nyílászárócserékkel, fűtés- és világításkorszerűsítéssel komfortosodott az intézmény. A legújabb történetben pedig 2018 áprilisában megkezdődhetett a könyvtári bútorok cseréje is, így a 21. századhoz méltó körülmények között használhatják az olvasók – hallhattuk a felvezető információkban.

Várai Róbert, Varga Lilla és Varga Gábor ünnepélyesen átadja a felújított könyvtárat Fotók: Horváth László / DH

Az ünnepség hivatalos részében Várai Róbert, Baracs polgármestere a mai korban különleges eseménynek nevezte a kulturális tér megújulását. Egyben reményét fejezte ki, hogy a digitális életünkben egyre többen fedezik fel majd a könyvek nyújtotta világ sokszínűségét. Varga Gábor országgyűlési képviselő hozzászólásában szintén az olvasás fontosságát, a magyar és az egyetemes kultúra könyveken keresztüli megismerésének jelentőségét hangsúlyozta, saját családi példával illusztrálva. A székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár jelen lévő képviselője, Varga Lilla igazgatóhelyettes a Könyvtár­ellátási Szolgáltató Rendszer részéről rendkívül nagyra értékelte a könyvtárfelújítást.

Mosonyi Boglárka egy Kosztolányi-írást olvasott fel

2013 óta dolgoznak a rendszerrel, és nagyon örülnek minden fejlődésnek, sikernek, amit jó szívvel támogatnak. A rendezvény folytatásában Varga Lilla, a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatóhelyettese, Várai Róbert és Varga Gábor szalag­átvágással tette még ünnepélyesebbé a könyvtárátadást, majd kulturális műsor keretén belül Mosonyi Boglárka felolvasta Kosztolányi Dezső: Levél a könyvről című írását. Végül pedig Ilosfai Csenge hegedűművész és Gárgyán Zoltán Tamás klarinét–tárogató előadóművész játékát hallgathatták a megjelentek.

Gárgyán Zoltán játéka is emelte az ünnepség hangulatát

A rendezvény beszélgetéssel és vendéglátással zárult. A baracsi könyvtár tehát ezután megújult környezetben várja az olvasókat. A fejlesztések azonban ezzel még nem érnek véget. Ahogy a beszélgetésekben elhangzott, nagyon kellene egy klímaberendezés a komfortossághoz! Jó eséllyel a jövőben ez is megvalósul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában