falunapra hívták őket

2018.05.26. 13:00

Vereben vitézkedtek a Pentelei Íjászok

A község május 19-én rendezte meg a X. Vereb Vitéz napja elnevezésű rendezvényt, amelyen képviseltették magukat a dunaújvárosi székhelyű Pentelei Szittya Íjászok is.

Amatőr felvételen a dunaújvárosi Szittya Íjászok Vereben. Balra a második Becze Gábor Fotó: amatőr felvétel

A rendezvényről Becze Gábor adott lapunknak rövid információt, aki a csapat tagjaként részese volt az eseményeknek. – A rendezvényen, ami egyben a verebi falunap is, a dunaújvárosi íjászok minden évben meghívás útján vesznek részt. A programokban felvonulás, koszorúzás, honfoglalást megelőző kor ételkészítése, íjászbemutató és íjászkodási lehetőség, lövetés is szerepelt. Idén, a hosszú évek alatt kialakult jó baráti kapcsolatnak köszönhetően az egész csapat „Vereb Tiszteletbeli Polgára” címet vehette át.

Amatőr felvételen a dunaújvárosi Szittya Íjászok Vereben. Balra a
második Becze Gábor Fotó: amatőr felvétel

Hogy miért Vereb vitéz? Vereb és Lovasberény közötti út mentén, az út árkában 1853. május 9-én egy honfoglalás kori sírt tártak fel. A vitéz trepanált koponyájú, aki túlélte az operációt, ezt bizonyítja az erősen fejlett csontsarjadzás, valamint az az ezüstlemez, amely a csontseb fedését volt hivatva szolgálni. Felszerszámozott lovával együtt temették el, ami bizonyítja harcosi, vitézi mivoltát – mondta el ismertetőjében Becze Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában